Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 26304348

2020. április 03.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ma Buda, Richárd napja van.
Holnap Izidor napja lesz.

Támogattuk McCain szenátor alapítványát is

Az Orbán Viktort neonácizó McCain amerikai republikánus szenátor alapítványát a Magyar Kezdeményezések Alapítvány támogatta. Az, hogy mikor és hányszor, nem derül ki. A támogatás onnan tudható, hogy a 100 ezer dollár feletti adományozók listáját nyilvánosságra kellett hozni McCainék alapítványának, és ez a magyar alapítvány szerepelt a listán. Az egészre Lovas István újságíró hívta fel a figyelmet az Echo Televízióban – számolt be az oxox.

John McCain Budapesten járt 2014. január 31-én, és sajtótájékoztatót is tartott. Még a magyar trikolórt is a zakója hajtókájára tűzte, miközben Orbán Viktort a demokrácia szabályainak betartására szólította fel. Tehát a mostani neonácizós kirohanásának volt előzménye.

A Magyar Kezdeményezések Alapítvány nem átlátható. A kormány 2012-ben hozta létre „a diaszpóra magyarsága nemzeti identitásának és a nemzeti összetartozás kötelékének erősítése céljából.” Fellegi Tamás, korábbi miniszter az ügyvezetője. Honlapja szerint az alapítvány független, nonprofit szervezet, nem vesz részt semmilyen politikai tevékenységben. Fellegi is többször elmondta: az amerikai-magyar kapcsolatok elmélyítésén dolgozó alapítvány nem lobbizik a magyar kormány érdekében, ezzel elveszítené az adómentességgel járó közhasznú státuszt.

Korábban próbáltak tényfeltáró újságírók utána nézni az alapítvány pénzköltéseinek, de a Miniszterelnökség arra hivatkozva nem adott részletes tájékoztatást, hogy a támogatások elszámolása, illetve azok ellenőrzése még folyamatban van. Annyit közöltek, hogy a forrásokat ösztöndíjakra, gyakornoki programokra fordították, valamint támogattak több oktatási, kutatási, kulturális, művészeti programot.

Az alapítvány költéseiről az Átlátszó írt részletesen idén júniusban. A cikk szerint az alapítvány több mint 800 ezer dollár értékű támogatást osztott szét számos Egyesült Államokban bejegyzett szervezet között az áprilisi országgyűlési, és a májusi EP-választás előtt. Az alapítvány 224 ezer dollárt adott az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) kongresszusi gyakornoki programjára. Ennek keretében magyar fiatalokat visznek az Egyesült Államok kongresszusába, kutatóintézeteibe tapasztalatszerzésre. Mintegy 50 millió forintot osztottak szét 14 művészeti/kulturális programokat lebonyolító szervezet között, ebből 37 millió forintot a tavaszi parlamenti választások előtt.

Annyi információt még lehetett találni erről az „adakozó” alapítványról, hogy az amerikai kurátorok sorra kivonulnak belőle. Fellegi Tamás viszont üdvözöl minden magyar adófizetőt, és köszöni az amerikai életlehetőséget. Meddig még? Az amerikai kuratóriumi tagok kivonulásáról bővebben ITT !  

McCain szenátor egy igazi hős! – mondta néhány évvel ezelőtt Orbán Viktor. McCain üzent Putyinnak is Kadhafi kivégzése után néhány fenyegető mondatot, miszerint az arab tavasz őt is utoléri. Kedves Vladnak szólította meg az orosz elnököt, holott a Vlad nem a Vladimír becézett alakja. Putyin visszaüzent: „Közismert, hogy John McCain fogságba esett Vietnamban, és nem egyszerűen börtönbe zárták, hanem egy gödörbe. Ott üldögélt néhány évet. Ettől bárki megzakkanna, nincs mit tenni.”

Hogy jó helyre került-e a több mint 100 millió dolláros magyar adóforint McCain szenátor alapítványához, azt illetően vannak kétségeink. Az se egy utolsó kérdés, hogy miért tart fenn a magyar állam ennyi alapítványt, közalapítványt külföldön is, és áldoz rá temérdek adóforintot, miközben itthon egyre nagyobb a szegénység.

Egy háttér-információ szerint négyezer köz- és egyéb alapítványt, felesleges intézetet és intézményt tart fenn az adónkból a magyar kormány. A kapott adóforintok nagy részét fenntartási költségként fel is élik! Tisztelet a kevés kivételnek…

Békéscsaba, 2014. december 11.

Alapinformáció: wikipedia

Összeállította: Forgó Irén

Emlékeztető: „Azt mondták, terroristák ellen harcolunk, de az igazi terrorista én voltam, és az igazi terrorizmus ez a megszállás maga! (Mike Prysner, Irakot megjárt amerikai katona 2011-ben)