Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 18277405

2018. szeptember 21.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma Máté napja van.
Holnap Móric napja lesz.

Sosem hibázott ekkorát Orbán

A Fidesz és a kormány egy délután alatt több hétre elegendő trutyit öntött a saját fejére. A Quaestor-ügy Orbánék eddigi legkínosabb botrányává dagadhat.

A pokol akkor kezdett elszabadulni, amikor délben a Cink közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium nekik írott e-mailjét. Ebben Szíjártóék lényegében bevallják, hogy bennfentes kereskedést folytattak. Vagyis exkluzív információik voltak a Quaestor várható bedőléséről, és ezért vették ki a Küküm pénzét a brókercégből.

Az alaphír az volt, hogy a minisztérium szervezetébe tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 3,8 milliárd forintnyi államkötvényt tartott a Quaestornál vezetett értékpapírszámláján, amelyet a brókercég összeomlásának a napján, március 9-én vettek ki. Erre reagálta a Külügy azt, hogy azért vonták ki a pénzt a cégből, mert a Buda-Cash és a Hungária Értékpapír csődje után az ügyfelek bizalma megingott a brókercégekkel kapcsolatban, és az ügyfelek jelentős része elkezdte kivenni a pénzét.

Hasonlóan nyilatkozott Orbán Viktor is pár órával később Sopronban. A kormányfő azt mondta, személyesen utasította a minisztériumokat, hogy ellenőrizzék, nem „állomásoztatnak-e” közpénzt brókercégeknél, és, ha igen, akkor azt vegyék ki minél hamarabb. Ő is arra hivatkozott, hogy a Buda-Cash bukása után „dominóhatás fenyegetett”.

Ez nagyon jól hangzik, de nem igaz. Március 9-e előtt semmilyen híradás nem szólt arról, hogy a Questornál komoly gondok vannak, arról meg pláne nemvolt szó, hogy az ügyfelek tömegesen vennék ki a pénzüket. A döntés a Külügyben saját bevallásuk szerint már március 5-én megszületett. Tehát előre tudták, hogy a Questor meg fog feküdni, mégsem hozták nyilvánosságra, így a kisbefektetők még napokon át benn tartották a pénzüket, megvárva a teljes összeomlást.

Ennél azonban nagyobb baj is van. Nem is egy.

Az egész frakció tudta?

Az Index azt írja, hogy a Fideszben legalább 6-7 nappal (!) a Quaestor öncsődje előtt tudták, hogy a cég tönkre fog menni. A portál munkatársainak állítólag a Fidesz-frakció egyik tagja már március 4-én egy háttérbeszélgetésen említett három céget, amely valószínűleg napokon belül összeomlik. Ezek közül az Index is csak kettőt említ, Hungária Zrt-t és a Quaestort.

Tehát nem valamiféle „dominó-hatástól” való parázás vezette Orbánékat, hanem pontosan tudták, mely cégek fognak hamarosan bedőlni. És még így is hallgattak.

Ha igaz, hogy nem csak a kormány, hanem az egész Fidesz-frakció tudott a közelgő bajról, akkor szinte biztos, hogy az információ eljutott a képviselőkhöz közel álló cégekhez és magánszemélyekhez is. Ha bebizonyosodik, hogy március 9-e előtt ők is kivették a pénzüket, az még kínosabb lesz a kormánypárt számára.

A dominó-sor elején

A legsúlyosabb vád azonban az lehet, hogy nem csak eltitkolták a Quaestor közelgő csődjét, hanem jelentős részben ők is idézték elő. A napi.hu úgy tudja, csak a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak 20 milliárd forintot meghaladó összeget vezettek a Quaestornál, és a kormányfői utasítás nyomán ezt nyilván mind ki kellett venniük. És akkor a többi minisztériumról még nem is tudunk.

Lehetséges, hogy ezzel éppen a kormány indította el azt a dominó-hatást, amitől állítólag annyira tartottak, és közpénzek azonnali kivonása tette 100 százalékosan biztossá a Quaestor bukását.

Megrendülve

Az Alfahir.hu-nak nyilatkozó brókerpiacon dolgozó informátor szerint menekítik a pénzüket a hazai piacon jelenlévő brókercégekből az emberek. Jellemzően kisbefektetők egy része „szétszórja” a bent tartott pénzt, vagyis egy részét bent hagyja, más részét máshová utalja, vagy kiveszi, így, ha az egyik cég csődbe megy, a másik rész még mindig meglesz. A befektetők másik része pedig az összes megtakarítását kiveszi. Emellett természetesen jelentősen megcsappantak a bejövő utalások is, ami a történtek fényében nem csoda. Információink szerint a hazai brókerpiac alapjaiban rendült meg.

Bennfentesek

A kormány lépései, illetve Orbán Viktor utasítása nem csak morális, de konkrét büntetőjogi kérdéseket is felvethetnek. Amit a miniszterelnök és a minisztériumok március elején csináltak, az kimerítheti a bennfentes kereskedés tényállását, ami így néz ki:

Aki:

a) bennfentes információ felhasználásával pénzügyi eszközre vonatkozó ügyletet köt,

b) a birtokában lévő bennfentes információra tekintettel mást azzal bíz meg, hogy a bennfentes információval érintett pénzügyi eszközre vonatkozó ügyletet kössön, vagy

c) előnyszerzés végett bennfentes információt illetéktelen személynek átad,bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

Forrás: alfahir.hu