Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 20206185

2019. február 15.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Ma Kolos napja van.
Holnap Julianna napja lesz.

Putyin orosz elnök szerbiai nyilatkozata (videóval)

Az ukrajnai konfliktus rendezéséről, a területén keresztüli gáz tranzitról, az EU és az USA Oroszország elleni szankcióiról, a nyomásgyakorlás próbálkozásairól beszélt Putyin elnök a Politika című szerb lapnak adott interjúban. Más aktuális témákat is érintett.

© Archív fotó: RIA Novosti/Alexei Nikolsky

Belgrád náci megszállóktól való felszabadításának 70. évfordulója alkalmából a Szerb Köztársaságba látogatott Vlagyimir Putyin orosz elnök interjút adott a szerb „Politika” napilapnak.

A második világháború idején a náci megszállók elleni közös harcra emlékezve Putyin elnök hangsúlyozta, hogy mennyire fontos ma, hogy a különböző országokban az emberek emlékezzenek arra, hogy milyen szörnyű következményekhez vezethet, ha minden áron a geopolitikai célok elérésre törekszenek. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő újból – tette hozzá.

Sajnos a nürnbergi perben a náci vírus ellen előállított „vakcina” erejét veszítette egyes európai országokban – jelentette ki Putyin elnök. Egyértelmű bizonyíték erre a neo-nácizmus nyílt megnyilvánulásai, amelyek általánossá váltak Lettországban és a többi balti országban. Különös aggodalomra ad okot ebben a tekintetben Ukrajna, ahol februárban alkotmányellenes államcsíny ment végbe, amelynek hajtóerejét nacionalisták és más radikális csoportok képezték.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy lehetséges-e az Európába irányuló orosz gázexport mértékének a csökkenése az ukrán adósság miatt, illetve, hogy milyen kilátások várnak a Déli Áramlat projektre, Putyin elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország abszolút mértékben teljesíti az európai fogyasztók számára a gázellátási kötelezettségeit, és szeretné elmélyíteni az EU energiaszektorában való együttműködést.

Az elmúlt hónapokban a Gazprom gyors ütemben növelte az európai földalatti tározók gázkészleteit – tette hozzá. Ezek az intézkedések a tranzitban felmerülő esetleges kiesések megelőzését szolgálják, illetve a téli csúcsfogyasztás kényelmes feltételeinek a megteremtését.

Természetesen figyelembe vesszük az ukrán válság kockázatait – mondta az orosz elnök. Ukrajna számára idén júniusban kénytelenek voltunk leállítani a szállítást, mivel a kijevi vezetés nem volt hajlandó fizetni a már leszállított gázért. Idén nyár végén, ősz elején intenzív konzultációkra került sor Oroszország, az EU és Ukrajna között, amelyek során megvitatták az ukrán gázadósság problémájának a lehetséges és elfogadható megoldását, valamint az Európába irányuló energiahordozók stabil tranzitjának a kérdését. Moszkva kész folytatni a konstruktív tárgyalásokat e témákat illetően.

Ha az orosz gázexport további kilátásairól beszélünk, akkor, ahogyan Putyin elnök elismerte, a tranzit problémája Ukrajna területén keresztül megőrződik. Az egyik nyilvánvaló megoldás az ellátási útvonalak diverzifikálása. Ebben a tekintetben Moszkva reméli, hogy az Európai Bizottság rendezi az OPAL gázvezeték teljes kapacitásának a kérdését. Ezen kívül meg kell oldani a Déli Áramlat helyzetét is. Ez a projekt jelentős mértékben hozzájárul az európai integrált energiabiztonsághoz. Ez Oroszország és az európai fogyasztók számára is előnyös.

A „Politika” napilap várható módon feltette Putyin elnök számára az EU és az USA által Oroszország ellen bevezetett szankciókról szóló kérdését. Mi ezeknek az intézkedéseknek a végső célja és meddig tarthatnak még a szankciók?

Ezt a kérdést inkább az Egyesült Államok és az Európai Unió vezetőinek kellett volna feltenni – mondta Vlagyimir Putyin. Az elnök azt elmondta, „egyáltalán nem Oroszország volt az, aki hozzájárult az ukrán államcsínyhez, amely a mostani igen súlyos belpolitikai válsághoz és civil megosztottsághoz vezetett”. Az alkotmányellenes hatalomátvétel volt a későbbi események kiindulópontja, beleértve a Krímet is. A helyzet összetettségét és kiszámíthatatlanságát megértve a Krím-félsziget lakosai az anyanyelvükhöz, kultúrájukhoz és történelmükhöz való jogukat védve úgy döntöttek, hogy az ENSZ Alapokmányával összhangban népszavazáson döntenek a félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról.

A partnereinknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az egyoldalú és jogtalan korlátozó intézkedéseikkel történő kísérleteik az Oroszország elleni nyomásgyakorlásra nem vezetnek megoldásra, hanem tovább nehezítik a párbeszédet. Milyen igyekvésről beszélhetünk az ukrán válság visszaszorítására vonatkozóan, ha az újabb szankciós csomag elfogadásáról szóló döntést egyidejűleg hozzák meg a békefolyamat támogatásáról szóló megállapodással? Ha a cél az országunk izolálása, akkor az abszolút lehetetlen, illuzórikus cél. Érthető, hogy lehetetlen megvalósítani, ugyanakkor az európai gazdaság és az egész világ számára jelentős károkat okozhat.

Ami a korlátozó intézkedések időtartamát illeti, az szintén az USA-tól és az EU-tól függ. A magunk részéről megfontolva állunk hozzá a szankciók kockázataihoz és hatásaihoz, azokra pedig a nemzeti érdekeket szem előtt tartva fogunk reagálni – mondta Putyin elnök a szerb „Politika” lapnak adott interjújában.

Forrás: Orosz Hírek

sokkaljobb-megjegyzés: Szerbia nem vesz részt az Oroszország elleni szankciókban. A szerb miniszterelnök nyilatkozata:

Emlékeztető: „Szóval lehullani látszik a lepel, az Egyesült Államok, mint globális birodalom ugyanolyan szimpla rablóháborút folytat Oroszország ellen, mint Napóleon vagy Hitler annak idején. Ukrajna csupán jelentéktelen eszköz ebben a kibontakozni látszó világháborúban, ami mindig is kizárólag a globális dominanciáról, az erőforrások feletti uralomról szólt. Az amerikai impérium számára létfontosságú annak megakadályozása, hogy kialakuljon az a globális nagykoalíció, amelyet eurázsiai földhídként szoktak emlegetni.” (Részlet Bogár László: Az Egyesült Államok, mint globális birodalom, szimpla rablóháborút folytat Oroszország ellen)