Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 19359983

2018. december 12.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ma Gabriella napja van.
Holnap Luca napja lesz.

Oroszország lemondott Európáról

Új birodalom születik keleten

Ahogy az várható volt, és amint azt már többször jeleztük , a közeljövőben orosz földgázhoz csak igen nehezen fog hozzájutni Kelet-Közép Európa, így Magyarország is. Ezt a targikus helyzetet csak tovább súlyosbítja, hogy szándéknyilatkozatot írt alá az orosz Gazprom és a CNPC (China National Petroleum Corporation) kínai állami olajipari konszern Vlagyimir Putyin elnök héten kezdődő pekingi látogatása alkalmából.

Az MTI Jurij Usakov elnöki tanácsadót idézi, aki arról tájékoztatta a sajtót, hogy a szerződés megkötése ugyan egyelőre még nem várható szibériai földgáz kínai szállításáról, de "intenzív tárgyalások" vannak folyamatban.

Szemben Németországgal

Ismeretes, 2019-től az oroszok nem szállítanának Ukrajnán keresztül földgázt Európába, s ezzel párhuzamosan pont 4 év múlva helyezik üzembe az Északi Áramlat 2 földgázvezetéket, amellyel megkétszerezik a Németországba szállítandó földgáz mennyiségét. Ennek többek között az lesz az egyik következménye, hogy Magyarország a keletről érkező energiaforrást nyugatról fogja megvásárolni, nyilván felárért.

Így viszont már a gazdasági szövetségesnek nevezett Németországnak sem érdeke,hogy hazánknak sikerüljön keletre nyitnia.

Nem lesz Török áramlat sem

Többek között az impotens, következetlen magyar külképviseletnek köszönhetően sem a Nabucco, sem pedig a Déli Áramlat nem valósul meg, és most már az is kiderült, hogy Törökországból sem jut el földgáz a térségünkbe.

Néhány nappal ezelőtt jelentette az Interfax, hogy nem tesz említést a török-görög határon építendő földgázelosztóról a Gazprom legújabb jelentése. Az orosz állami energetikai cég második negyedéves beszámolójában már nincs szó arról a négy gázvezetékszakaszról sem, amelyet a Török Áramlatnak nevezett gázvezeték részeként az eredeti tervek szerint megépítettek volna.

Bár az orosz energiaügyi miniszter közölte, hogy tárcája és a Gazprom vizsgálja az orosz gáz Közép-Európába juttatásának útvonalait, de ennek látható nyomai nincsenek.

Egyébként a Török Áramlat megépítésének tervét még tavaly december elején jelentette be Vlagyimir Putyin ankarai látogatása idején. Az orosz államfő akkor arra hivatkozott, hogy az Európai Unió akadályozta a Déli Áramlat beruházását; Oroszország eláll az európai gázvezetékrendszer megvalósításától és helyette Törökországon át vezető útvonalat épít ki, így éri el Ukrajna kikerülését az Európába irányuló gázszállítás egy részénél - idézte Putyint akkor az MTI.

A Török Áramlat összteljesítményét évi 63 milliárd köbméterre tervezték, miként korábban a leállított Déli Áramlatét is, csakhogy elosztó nélkül ez nem valósul meg.

Made in China

De minek is vesződjön Oroszország az Európai Unióval, ha ott van Kína, a maga óriási energiaforrás-igényével.

Tavaly a Gazprom 2019-től évi 38 milliárd köbméter kelet-szibériai földgáz kínai szállítása mellett kötelezte el magát, ami nagyjából megegyezik a Németországnak szállított földgázmennyiséggel. Tervbe van véve emellett egy cseppfolyósföldgáz-terminál (LNG) építése is az ázsiai piac ellátására Vlagyivosztok kikötővárosban.

Jellemző, hogy Putyin a második világháború csendes-óceáni befejezése 70. évfordulójának megünneplése alkalmából látogat Pekingbe.

Brüsszel vs. Budapest

Ezen nincs mit szépíteni, óriási pácban vagyunk, és nem szabad hagyni az Orbán-kormányt, hogy ugyanúgy halogassa ezt a problémát is, mint a bevándorlók kérdését. Ki kell állni végre Brüsszelben is a nemzeti érdekekért, nem pedig Budapesten szabadság harcolni.

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Az igazi rezsicsökkentés az lesz, ha nem lesz gáz a magyarországi vezetékekben! Amerikai utasításra az általunk vásárolt és dollárban fizetett gázt vissza kellett fordítanunk Ukrajnának. Hogy nem lesz kifizetve soha, az borítékolható, többmillió köbméterről van szó. Most már csak akkor fordítják állítólag vissza a magyar hatóságok, ha előre fizetnek. De hogy a magyar gáztárolókba alig van gáz, az biztos. Mindig az első a külső parancs, de aki azt hiszi, hogy Magyarország vállveregetésen kívül kap valamit, az téved! Mi maradunk a szegény volt szocialista ország, akire továbbra is minden terhet rá lehet rakni.

A Déli Áramlatra is milliárdokat költöttünk, nem lett belőle semmi! Arról, hogy a magyar tárolók félig sincsenek feltöltve, a közelmúltban írtunk. Az írás elérhető ITT !  

Békéscsaba, 2015. szeptember 1.

F. I. – T. Z.

Emlékeztető: Az USA hegemóniájának megőrzéséről: „A világot az uralja, aki Eurázsiát uralja. De aki Eurázsiát uralni akarja, annak Oroszországot kell uralnia. És aki uralni akarja Oroszországot, annak ki kell szakítania Ukrajnát az orosz érdekszférából.” (Részlet Zbigniew Brzezinski A nagy sakktábla című könyvéből)