Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25636828

2020. február 18.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Nemzeti színű zászlócskával kell jelölni a sertéshúst

Január 15-étől egyelőre csak a nagyobb boltok húspultjain nemzeti színű zászlócskával kell jelölni a hazai sertéshúst. Az importhúst is jelölni kell.

Illusztráció klubradio.hu

„Január 15-től a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, sőt a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé” – írja a G7.hu. A lap hozzáteszi, az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik, a baromfi, a marha és az egyéb húsoknál nem kell jelölni a termék származását.

A zászlócskákat csak a 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező boltokban kell használni majd, azaz a hipermarketekben, szupermarketekben. Azokat az üzleteket -  például Aldi, Lidl, PennyMarket – ahol előre csomagolt húst árulnak csak, azokat nem érinti a módosítás, hiszen a csomagoláson eleve fel van tüntetve a származás.

A lapnak a Spar azt mondta, nekik 295 szupermarketben és 34 Interspar hipermarketben kell zászlókat kitűzniük.

A lap megjegyzi, hogy egy sertéskarajon akár kétféle zászló is lehet majd. Megkérdezték ugyanis a Nébih-et, hogy egy Szlovákiában nevelt, osztrák vágóhídon levágott, de Magyarországon kiszerelt sertéskarajra milyen zászlót kell tűzni, a válaszból pedig kiderült: "a tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni". Fenti példánál tehát magyart nem, de szlovák és osztrák zászlót kell kitűzni.

A Spartól a lap egyébként azt is megtudta, hogy igazából valódi verseny a húsok között a zászlócskákkal nem igazán lesz, hiszen a rendszer olyan, hogy egyszerre csak egy fajta sertéshús van a pultban, ha elfogy, akkor jöhet a csere (és a zászlócsere).

„A magyar sertés irányába tehát csak úgy tudná terelni a vevőket a kormány, ha arra venné rá őket, hogy például egy külföldi zászlót meglátva karaj helyett inkább a magyar kokárdás combot vásárolja meg” – jegyzi meg a lap. 

A Mészáros meg a disznó meg a zászló meg a vasút című cikk elérhető ITT !

Békéscsaba, 2020. január 15.

Összeállította: F. I. – M. K. M.