Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 24738265

2019. december 15.
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ma Valér napja van.
Holnap Etelka napja lesz.

Nem Szent Lászlónak, hanem Nelson Mandelának lesz szobra

Nagyváradon is a háttérhatalom parancsol

Nagy volt a szeretet – Simon Peres és Nelson Mandela Johannesburgban, 2002-ben.

Archív fotó: Haaretz

Kezdjük az elején! Minden törekvés ellenére sem sikerült a Főtéren Szent Lászlónak szobrot állítani. De vajon miért? Csak nem azért, mert az 1092-ben tartott Szabolcsi Zsinaton Szent László egyenesen megtiltotta a keresztények és zsidók közti házasságkötést, továbbá a keresztények – különösen a negyven éven aluli nők – zsidók körében cselédekként való tartását?

Fogas kérdés, mindenesetre a Főtér.ro honlap a minap arról tudósított, hogy „Dél-Afrika első fekete elnöke, Nelson Mandela július 18-án ünnepelné 97. születésnapját. Munkásságának elismeréseként az ENSZ Nemzetközi Nelson Mandela Nappá nyilvánította ezt a napot, melyet Nagyváradon immár második alkalommal ünnepeltek meg. Ebből az alkalomból Jaco du Plessis, a Theranova vezetője meghívására Nagyváradra érkezett Tenjiwe Mtintso, a Dél-Afrikai Köztársaság nagykövete is. Az ő jelenlétében mutatták be a nyilvánosságnak az első romániai Nelson Mandela-szobrot, amelyet Gerő Katalin szobrászművész, a budapesti Rotary-klub tagja mintázott meg. Az alkotást a protéziseket és művégtagokat gyártó Theranova-központ előtt fogják felállítani.”

Nem, nem kezdek bele az afféle Joe bácsiként emlegetett Mandela bűneinek ecsetelésébe, annak részletezésébe, hogy Dél-Afrikában köztársasági kormányzása alatt a fehéreket a szó szoros értelemben jogfosztott páriákká tette. Csak egy kérdés: miként viszonyulnak a szoborállítók ahhoz, hogy 2007-ben ugyanakkor Mandela kezdeményezte a „The Elders” elnevezésű emberjogi szervezet létrehozását, amely többször is keményen bírálta a palesztinokkal szemben elkövetett izraeli jogsértéseket?

Nem szaporítom a fogas kérdéseket. Csak még egy friss hírt csatolok. A Zsido.com nemrég öles címmel közölte: „Megmenekül a pusztulástól a nagyváradi Cion zsinagóga.” Október végére át is adják. De mégis miből? „Az Európai Unió regionális fejlesztési alapja több mint 1, 4 millió eurót adott a rekonstrukcióra, további 400 ezer pedig magyarországi regionális fejlesztési pénzekből származik.”

Aztán, amint megtudjuk e híradásból, Nagyváradon még öt másik zsinagóga található, ebből kettő szintén felújítás alatt áll. De, ismerve a kettős mércézés gyakorlatát, a másik három is bizonyára állni fog nemsokára (még az is lehet, hogy magyar pénzből kerülnek helyreállításra – F. I.). Az ottani magyar műemlékek viszont akár össze is dőlhetnek.

ifj. Tompó László

Forrás: hunhir.info.hu

sokkaljobb-kommentár: Mandela temetésén sok ország képviseltette magát. Rákerestünk, hogy Magyarországot ugyan ki képviselte? Az egyik fotón a résztvevők között felfedeztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest is, amiről a keresőben mosolygós fotót is találtunk.

A nagyváradi zsinagógára is költünk 400 ezer eurót. A szabadkai zsinagógára 500 millió forintot. Külföldre is önti bőséggel kifelé pártunk és kormányunk a pénzünket, mert szerencsére Magyarország nagyon jó helyzetben van – az egymilliárdos költséggel utcára került plakátok szerint. Nelson Mandela betanította a népét arra, hogy viszonzásul az apartheid uralomért ölni kell a fehér embert. Az apartheid idején volt Dél-Afrikában élhető élet, most nem igazán van. Hogy mikor lesz Budapesten is szobra Mandelának, arról még nem találtunk hírt, de arról igen, hogy mi zajlik Dél-Afrikában jelenleg is a fehérek ellen. Ezzel kapcsolatban egy cikk a közelmúltból elérhető ITT !

Mandelát a világ legerősebb titkosszolgálata, a Moszad képezte ki. Erről egy korábbi cikk elérhető ITT !

Békéscsaba, 2015. július 24.

F. I. – K. M.

Emlékeztető: „Olyan kis ország részéről, mint mi, szinte döbbenetes. Azt látom, hogy fölvásároljuk Manhattant, fölvásároljuk Magyarországot, és fölvásároljuk Romániát, és fölvásároljuk Lengyelországot, és ahogy én látom, nincsenek problémáink. A tehetségünk, az összeköttetéseink és a dinamizmusunk jóvoltából szinte mindenhova eljutunk...” – mondta Simon Perez, Izrael köztársasági elnöke 2007. október 10-én.