Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 18330470

2018. szeptember 25.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma Eufrozina napja van.
Holnap Jusztina napja lesz.

Milliárdos kártérítést kaphatnak a rabok

Akár egymilliárd forint kártérítést is fizethet a magyar állam a raboknak az embertelennek ítélt börtönviszonyok miatt. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt 430 ilyen ügy van, több fogoly már meg is nyerte a kártérítést. Magyarországon jelenleg 141 százalékos a börtönök telítettsége: a csaknem 13 ezer férőhelyre 18 ezer fogvatartott jut. A kormány idén 1600 új hellyel bővítené a börtönöket, erre 4 milliárd forintot különítettek el.

A túlzsúfoltságból többen is megpróbáltak hasznot húzni. A Hír Televízió Riasztás című műsora tavaly számolt be róla, hogy több százan fordultak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához a fogvatartási körülmények miatt. Magyar György az egyik olyan ügyvéd, aki a rabokat képviseli. Ő azt mondta, nemcsak a szűk hely a gond, hanem higiéniás problémák is vannak, és az egészségügyi ellátás sem megfelelő a magyar börtönökben. „Jelenleg körülbelül száz ilyen perünk van kártérítési követelés érvényesítésére. Ahol az az érdekesség állt elő, hogy tulajdonképpen a strasbourgi bíróság már nem követeli meg azt, hogy kimerítsük az összes magyarországi jogorvoslati lehetőséget, mert az az álláspont alakult ki, hogy a magyarországi börtönviszonyokban nem tudnak beállni változások. Egész addig nem, amíg jelentős pénzösszeget nem áldoznak újabb börtönök létesítésére” – tette hozzá az ügyvéd.

Volt olyan rab, aki már megnyerte a perét a börtönben tapasztalt körülmények miatt és több mint 2 millió forintos kártérítést kapott. Jelenleg 430 ilyen ügy vár ítéletre Strasbourgban. Így akár az egymilliárd forintot is elérheti az az összeg, amit az államnak ki kell majd fizetnie. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága viszont erre nincs felkészülve. „A jelenlegi költségvetésünk erre nem biztosít fedezetet. Egyébként a kártérítés nem a szervezet költségvetéséből kerül kifizetésre” – fogalmazott Csóti András országos parancsnok.

Az állam inkább a férőhelyek bővítésével szeretné kivédeni a kártérítéseket: az első negyedévben három börtönben adnak át új körleteket, de további kettőnél már készítik a terveket. Idén összesen 4 milliárd forintot költenek a bővítésekre. „Hatszáz, illetve terveink szerint további ezer fővel bővül a büntetés-végrehajtás. Ez már azt hiszem, hogy a gyorsuló, lefelé mutató férőhelybővítést mutatja” – nyilatkozta Tasnádi László rendészeti államtitkár.

A Belügyminisztérium államtitkára elmondta azt is, hogy idén a büntetés-végrehajtásnál is bevezetik a fegyveres testületekre vonatkozó életpályamodellt. Eszerint a mintegy 64 ezer fős hivatásos állomány tagjai átlagosan 30 százalékos jövedelemnövekedésre számíthatnak.

A Riasztás című műsorban elhangzott az is, hogy a rabok igyekeznek minél rosszabb börtönbe kérni az elhelyezésüket, a biztos kártérítés reményében. A per kimenetele biztos, és az is, hogy az ügyön sokat keresnek – főleg a sztárügyvédek, de jól járnak az elítéltek is. A két PPP-rendszerben megépült luxus börtönbe is sokan visszakívánkoznak – főleg télvíz idején. Igaz, egyelőre a golfpálya még hiányzik mindkét börtönből, de a többi körülmény egészen elviselhető…

Az ilyen ítéletek ismeretében lehet, hogy megállapításra kerülhet még az is, hogy börtönbe kerülni kifizetődő biznisz? Eddig azért talán mégsem kellene eljutni!

Március 11-ei hír: Hat magyar fogva tartott részére összesen mintegy 25,7 millió forint (84 ezer euró) kártérítést és perköltséget kell fizetnie a magyar államnak, miután az Emberi Jogok Európai Bírósága elsőfokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot, amiért az Emberi Jogok Európai Egyezményével ellentétes, a megalázó vagy embertelen bánásmód tilalmát…

A börtöntöltelékek kártérítéseit azoknak kell kifizetni, akiket megloptak, kiraboltak, akiknek az életére törtek. Miféle igazság ez?

 

Békéscsaba, 2015. március 23.

Összeállította: F. I.

Emlékeztető: „Jelentem, az egész országban rend van” – kezdte a beszédét Pintér, és azzal folytatta, hogy a közrend és a közbiztonság az egész országban szilárd. Ez nemcsak a Belügyminisztérium megállapítása – mondta –, hanem a közvélemény-kutatók is ezt mondják, de ezen kívül megkérdezték az önkormányzatokat, az iskolákat és a szülőket is, és mindenhonnan ezt az egyértelmű választ kapták.” (Pintér Sándor belügyminiszter jelent Orbán Viktor miniszterelnöknek 2014. január 28-án). Jelentjük: a mennyezet nem szakadt le rájuk!