Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 18996349

2018. november 16.
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Ma Ödön napja van.
Holnap Hortenzia, Gergő napja lesz.

Mi lesz veled Krím-félsziget?

A Krím-félszigetet 1954-ben állítólag némi itóka elfogyasztását követően Ukrajnának adományozta Hruscsov, a Szovjetunió akkori legfelsőbb ura, illetve elvtársa.

A Krím-félsziget. Fővárosa Szimferopol. (Forrás: wikipedia)

Hruscsov elvtárs arról híresült el, hogy nem volt valami magas az intelligencia-szintje. Egyszer odáig vetemedett, hogy az ENSZ üléstermében levetette a cipőjét és azzal verte az asztalt, hogy kifejezze elégedetlenségét. Mi magyarok is megtanulhattuk a nevét bizony 1956-ban, mert ő volt a feje annak a „társaságnak”, akik leverették a forradalmunkat.

A Krím-félsziget hovatartozása 1954-ben nem volt lényeges. A Szovjetuniót nagyon sokan örökéletűnek tartották. Ettől kezdve nem az Orosz Szovjet Szocialista Köztársasághoz, hanem az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársasághoz tartozott. Jelentősége 1991 után lett, amikor széthullott a Szovjetunió. A Krím-félsziget ekkor az orosz többségű lakóival együtt Ukrajnában találta magát. Ukrajna önálló országként 1991-től datálódik, az első szabad választáson probléma volt abból, hogy az ukránul nem tudó választópolgárok segítség nélkül nem tudtak leszavazni, mert csak oroszul beszéltek.

A Krím-félsziget a Fekete-tenger partján van, 660 ezren lakják. Ott volt az egykori Szovjetunió flottája Szevasztopolban, majd 1991 után ott maradt. Az oroszok bérleti díjat fizettek az ukránoknak addig, amíg népszavazással el nem szakadt a félsziget Ukrajnától. Érdekesség, hogy az amerikai flotta a Fekete-tenger másik partján, a romániai Konstancában „parkol”.

A nyáron történt is egy incidens a Fekete-tengeren, amelyről az alábbi információ keringett a Facebookon:

„A Fekete-tengeren vakációzott egy amerikai hadihajó, akkortájt csatolták vissza az oroszok jogos jussukat, a Krímet. Na, szeli a kék habokat szépen ez a hadiladik, aztán hirtelen jött egy fegyvertelen orosz vadászgép. Tett néhány üdvözlő kört a jenki hajó felett, közben játszott is egyet, és kikapcsolta a hajó teljes elektronikáját. Se kép, se hang, se radar, se kapcsolat, se fegyverzet, semmi. Irányíthatatlan vasdarabként kiszolgáltatva sodródott a tenger közepén a szuper amerikai hadihajó. Általános pánik a hajón, Szergej élvezte a macska-egér játékot, pedig fegyveresen hozzájuk sem nyúlt. Majd hazament a gépével, és a hajó műszerei újból működtek. De addigra több mint 30 tengerészgyalogos kapott pánikrohamot, Konstancába, a Fekete-tenger partján román területen lévő amerikai bázisra visszatérve azonnal kérték a leszerelésüket, és pszichológus kellett, hogy foglalkozzon velük. Az USA pedig szembesült azzal, hogy ilyen „csodafegyvere” neki nincs.”

Oroszország korábban felszólította az oroszokat, hogy ne külföldre menjenek nyaralni, hanem a Krím-félszigetre. Ennek most lehet, hogy vége lesz, mert nem lesz legalább is egyelőre közlekedés, a vízről és a villanyról már lekapcsolta őket Ukrajna. Itt található Jalta, ahol a művelt Nyugat a szovjet akolba lökött bennünket. Félő, hogy egy újabb Gázai-övezet jön létre, és esetleg orosz válaszlépés is következik, például a gázcsap elzárásával.

A legutóbbi ukrán cselekedetről ITT !

Békéscsaba, 2014. december 27.

Anton

Emlékeztető: „Szóval lehullani látszik a lepel, az Egyesült Államok, mint globális birodalom ugyanolyan szimpla rablóháborút folytat Oroszország ellen, mint Napóleon vagy Hitler annak idején. Ukrajna csupán jelentéktelen eszköz ebben a kibontakozni látszó világháborúban, ami mindig is kizárólag a globális dominanciáról, az erőforrások feletti uralomról szólt. Az amerikai impérium számára létfontosságú annak megakadályozása, hogy kialakuljon az a globális nagykoalíció, amelyet eurázsiai földhídként szoktak emlegetni.” (Részlet Bogár László: Az Egyesült Államok, mint globális birodalom, szimpla rablóháborút folytat Oroszország ellen)