Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 21640710

2019. május 21.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Ma Konstantin napja van.
Holnap Júlia, Rita napja lesz.

Megbukott a Mazsihisz-bojkott

Mégis költik az adóforintjainkat. Noha a Mazsihisz elvileg bojkottot hirdetett az Orbán-kormány ellen, szó sincs arról, hogy ne használnák fel (részben legalábbis) a nekik megítélt állami pénzeket.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) februári közgyűlésén úgy határozott: nem vesz részt az Orbán-kormány által szervezett holokauszt emlékév programjain, továbbá nem használja fel azokat a támogatásokat, amelyeket a civil pályázati alaptól nyert el. A bojkott elvileg addig tartott volna, amíg a kabinet nem állítja le a Sorsok Háza, valamint a német megszállási emlékmű építését, továbbá a Mazsihisz elvárta volna Szakály Sándor menesztését a Veritas Történetkutató Intézet éléről.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke (Fotó: MTI)

 

A Sorsok Háza épül, a Szabadság téri emlékmű áll, Szakály a helyén – vagyis a zsidó szervezetnek saját vállalása értelmében egyetlen állami fillért sem szabadott volna felhasználni. Ehhez képest meglepő, hogy az Index friss információi szerint épp a kormány 2,7 milliárd forintos ajánlatán vesztek össze a Budapesti Zsidó Hitközség vezetői. Sőt, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nemcsak az Index-cikkben szereplő Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga rekonstrukcióját ajánlotta fel a közösségnek, hanema szegedi és a miskolci zsinagógák felújítását is. A bojkott ellenére tehát ezekkel a lehetőségekkel szívesen élnének a Mazsihisz szervezetei.

Sőt, a Válasz.hu birtokában lévő kimutatás szerint az érintettek a civil pályázati alaptól elnyert pénzek tekintetében sem tudtak szigorúak lenni önmagukhoz. A Mazsihiszhez tartozó hitközségek, intézmények és egyéb érdekeltségek összesen 260 millió forintnyi állami támogatást használhattak volna fel, ám ebből csak 160 milliót utaltak vissza a közkasszának, a maradékot pedig elköltötték.

Íme, néhány Mazsihisz-szervezet, amely bojkottálta a bojkottot, azaz nem utalta vissza az állami támogatást:

– Pécsi hitközség („Megemlékezések a pécsi és baranyai zsidóság deportálásának 70. évfordulójára és a pécsi zsinagóga felavatásának 175. évfordulójára” című programsorozat)

– Szolnoki hitközség (Szolnoki eseménysorozat 2014. március 12–október 30.)

– Győri hitközség (MENHÁZ – Regionális Zsidó Kulturális és Oktatási Központ létesítése Győrben a volt izraelita menház épületében, illetve kiállítás létrehozása)

– Nagykőrösi hitközség (Emléktáblák, botlókövek elhelyezése, temető helyrehozása, kutatás elkészítése a nagykőrösi zsidóság történetéről, megemlékezés a deportálások megkezdésének évfordulóján)

– Mazsihisz Szeretetkórház („Magyarországi zsidó kórházak történetének bemutatása”, 100 éves a Chevra Kaddisa menedékháza, könyvkiadás, hangoskönyv kiadás)

A fentiek fényében három eset lehetséges:

1.) A Mazsihisz nem képes egységbe terelni saját szervezetit, a központi direktíváknak nincs semmi kötőereje

2.) A Mazsihisz kétszínű

3.) Blöff volt a bojkott

Bódis András

Forrás: válasz.hu

sokkaljobb-kommentár: A holokauszt emlékév minimum 10 milliárd adóforintunkba kerül. Pártunk és kormányunk bevállalta a terhünkre, hogy mi, ma itt élő generációk a felelősek a holokausztért, holott a világon sem voltunk 70 esztendővel ezelőtt. A Sorsok Háza 5,5 milliárd forintért épül a Józsefvárosban, építője Orbán Viktor barátja, a székesfehérvári fociklubot is tulajdonló Garancsi István.

Bevállalta a kormány a szabadkai zsinagóga felújítását is, illetve annak költségeit. Arról még mindig nincs szó, hogy hány évig köteles még Magyarország az egyre jelentősebb kártérítéseket, kárpótlásokat, kiemelt nyugdíjakat folyósítani? Romániát és Szlovákiát például nem vegzálják kártérítésért, pedig főleg Romániában történt ez – meg az zsidóirtás ügyében.

Egy amerikai bíróságon első fokon elbukták a MÁV és az MNB elleni pert, de nem adják fel: tovább pereskednek Magyarország ellen.

Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz volt vezére, akinek némi elszámolási problémái is voltak a szervezettel, és aki nem mellesleg MSZMP-tag és munkásőr is volt, napjainkban már Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója…

Békéscsaba, 2014. október 16.

F. I. – T. Z.

Emlékeztető: Simon Perez felejthetetlen beszéde. A magyar kormánynak nem akadt az elmúlt hét szűk esztendőben annyi ideje, hogy rákérdezzen: mégis hogy tetszik ezt gondolni? Ehelyett csattanós választ kaptunk a felvásárlást illetően: