Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25636874

2020. február 18.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.

Mátrai Erőmű: Nem érdekelte a fideszes képviselőket a Katasztrófavédelem tájékoztatása

Bár a Fenntartható Fejlődés bizottságának fideszes többsége nem tartotta fontosnak, hogy meghallgassa a Heves megyei Katasztrófavédelem képviselőit a Mátrai Erőműnél történt szennyezés ügyében, Nunkovics Tibor (Jobbik) és Schmuck Erzsébet (LMP) mégis tájékoztatást kapott a hatóságtól.

Schmuck Erzsébet jelezte: egyre több helyen derül fény olyan helyi vagy regionális jelentőségű környezetszennyezésekre, melyek akár az érintett területen élők egészségét is veszélyeztethetik. Ezek egyike a közelmúltban nagy nyilvánosságot kapott Mátrai Erőmű környéki szennyezés, amely miatt a parlament fenntartható fejlődés bizottságának kihelyezett ülését kezdeményezte Egerben.

 A kormányoldali többség távolmaradása miatt a grémium nem lett volna határozatképes, így az ülés meghiúsult, ám az ügy fontosságára tekintettel Nunkovics Tibor (Jobbik) alelnökkel személyesen tájékozódtak a témában a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon - közölte a bizottság elnöke.

Elmondta: a Csontos Ambrus igazgatóval folytatott megbeszélés „hasznos volt és egy sor dolgot tisztázott”.

Az egyeztetésen szó esett arról is, hogy az erőmű területén tapasztalt gázfejlődés idején nem csupán a levegő gázkoncentrációját mérte a katasztrófavédelem a cég területén és a környező településeken, hanem vízmintákat is vett az Őzse-völgyi víztározóból, valamint a Nyiget- és a Bene-patakból. Ezek elemzését Borsod megyében végzik, az eredmények még nem kerültek nyilvánosságra - hangsúlyozta Schmuck Erzsébet, megjegyezve: napokon belül meglátogatják a Borsod Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot is, ahol a vízminták eredményeiről tájékozódnak.

Az adatok ismeretében az illetékes kormányhivatalnál lépéseket tesznek a szennyezők kilétének és az Őzse-völgyi víztározóban kimutatott szervesanyag-felhalmozódás okainak felderítése, valamint a probléma mielőbbi, végleges felszámolása érdekében.

A Mátrai Erőmű mellől élőben jelentkező Nunkovics szerint megnyugtató válaszokat kaptak, így kiderült, hogy a baleset megtörténtekor a hatóságok megtettek mindent, hogy helyben tartsák a szennyezést. Emellett hozzátette, hogy a levegőbe került gázok ma már egyáltalán nem jelentenek veszélyt, ugyanakkor azt továbbra sem tudni, hogy a Bene patakot milyen szennyezést érte.

A helyszínen tartózkodó Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője emlékeztetett: a múlt héten azért vitt egy ivókútból származó palack vizet és adta oda Gulyás Gergelynek, hogy nyugtassa meg a helybélieket, miszerint a Greenpeace által szennyvíznek minősített patak vize nem szivároghatott át az ivókutakba vagy éppen a földekre.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a Mátrai Erőműnél november 6-án észleltek először szivárgást, amikor a kéntelenítő medence elromlott szivattyúját javították. Másnap reggel a munkások ismét érezték az irritációt okozó erős szagot, a délutáni mérések kiderítették, hogy azt kénhidrogén okozza.

A lakosságot csak november 12-én tájékoztatták először, mikor már egyre több panasz érkezett a környékbeliektől a szagok miatt. Hampó Norbert, az erőmű biztonsági vezetője a november 22-én tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a lakosság a bomlástermék szagát érezhette, de a kéntelenítő medence ötvenméteres körzetében a műszereik nem jeleztek veszélyes határérték-túllépést. Hozzátette továbbá, hogy a kénhidrogén szagát még nullás eredménynél is lehet érezni, de nem akar kémiaórát tartani.

November 27-én a már említett Greenpeace is közzétette a környékbeli vizekből vett mintáinak mérési eredményeit, amik szerint az erőmű telephelyéről kifolyó patakból vett vízminta szervesanyag-tartalma többszörösen meghaladta a vízfolyásokra megengedett határértéket és jelentősebb szulfát és molibdén koncentrációt is mutatott.

December 2-án a parlamentben több kérdést is intéztek Pogácsás Tibor államtitkárhoz az üggyel kapcsolatban, amire a képviselők ismét csak azt a választ kapták, hogy a vizsgálatok folynak, katasztrófa nem történt, amint szükséges lesz, a lakosságot is tájékoztatni fogják.

Mint ismert, néhány nappal ezelőtt a visontai zagytározónál életét vesztette egy munkás. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó veszteséges erőművet vélhetően az állam veszi meg.

Forrás: alfahir.hu/jobbik.hu

sokkaljobb-kommentár: A Magyar Villamos Művekkel (MVM) fogja megvásároltatni az erőművet a kormány, amelynek az erőműben a wikipédián elérhető információ szerint 26,15 százalékos tulajdonrésze van. A környezetszennyező erőmű 2021-ig maradhat fenn. A bezárást követően minden költség a magyar adófizetőket, vagy a magyar áramfogyasztókat (a kettő lényegében azonos) fogja terhelni.

A csíki söröstől évekkel ezelőtt megvásárolta az MVM az úz-völgyi erőművet. Hogy termel-e, vagy már megette az enyészet, azt nem lehet tudni. Azt viszont igen, hogy a csíki sörrel a Heineken vörös csillagával kapcsolatban még törvényt is készültek módosítani Lázár János miniszteri idejében, aztán csönd lett. A háttérben annyi történt, hogy a csíki sörös mögül kifaroltak, nem sokkal később a Heniken lett a Fradi-sör gyártója. Az úz-völgyi valószínűleg felesleges többmilliárdos beszerzésről a korabeli cikk elérhető ITT !

Az MVM anyagilag is támogatja a Civil Összefogás Fórumot (például 504 millió forintot kapott 2016-ban), és történt bizony egy elképesztő ötmilliárdos történet is korábban. Következménye lett-e, az nem valószínű! Hogy az MVM kiadásai belekerülnek a villanyszámlánkba, abban biztosak lehetünk. Az ötmilliárdos offshore korrupciós történetről szóló tavalyi cikk elérhető ITT !

Békéscsaba, 2019. december 11.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „A költségeket az adónkból a TAO-ba átpakolt milliárdokból fedezik, vagyis mi valamennyien fizetjük. A TAO kasszakulcsát Csányi Sándor kezeli, a legtöbb támogatást mindenkor az Orbán Viktorhoz és Mészáros Lőrinchez köthető Felcsút kapja. Nem jár rosszul Seszták Miklós Kisvárdája, de Tállai András Mezőkövesdje sem. Az, hogy a magyar társadalom ezzel is rosszul jár, nem okoz az egyre népesebb és egyre magasabb jövedelmű hatalomnak gondot. Annyi már az államtitkár és az államtitkár-helyettes, valamint az ilyen-olyan kormánymegbízott, vagy kormánybiztos, mint égen a csillag. Sok bába közt elvész a gyerek, mert kormányzás az nincs. A propaganda és az adóforintjaink szétszórása a nagyvilágba, az nem kormányzás, hanem a társadalom ellehetetlenítése!” (Részlet az Oligarchaháború – ezt a számlát is mi fizetjük! című cikkből)