Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 21236616

2019. április 24.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma György napja van.
Holnap Márk napja lesz.

Lakástakarék-pénztárak: se támogatás, se alternatíva, se magyarázat

Megkezdődött a parlamenti vita lakástakarék-pénztárak beszántásáról. Egyelőre az még nem derült ki, hogy miért volt szükség a kivételes eljárásra , és arra sem sikerült választ adni, hogyha megszüntetik az előtakarékosságnak ezt a formáját, akkor milyen más lehetősége lesz a lakásra vágyóknak. Ezt ugyanis még vizsgálják.

Bánki Erik beterjesztőként megismételte, hogy a pénzügyi szervezetek extraprofitja miatt vezetnék ki felmenő rendszerben a lakástakarék-pénztárak állami támogatását. Ezek szerint több mint 8 év kormányzás után, egy hétfő reggel a Fidesz észrevette, hogy a pénztárak az állami támogatások nélkül nem kovácsoltak valódi hasznot.

„A törvényjavaslat előremutató, mert egy olyan rendszertől vonja meg a támogatást, amely nem volt hatékony” – világosodott meg a politikus. Ugyanakkor a mérleg másik serpenyője üres, ugyanis alternatíva még nincs, és ezt el is ismerik. Azt várjuk, hogy olyan új programok indulhatnak, amelyek olyan társadalmi csoportok számára is elérhetővé teszik a CSOK-ot, melyeknek erre még nem volt lehetősége.

Tállai András államtitkár felszólalásában szintén arról beszélt, hogy kibővítik majd a CSOK-ot, illetve vizsgálják annak a lehetőségét, hogy a támogatás elvonása után az állam milyen szerepet tudna játszani a használt lakások felújításában. 

A magyar foci

Pintér Tamás (Jobbik) képviselte a Törvényalkotási Bizottság egyik kisebbségi véleményét, aki olyan példát hozott fel, amit minden fideszes megérthet: „Tudják mi a nem hatékony támogatás? A magyar foci. Miért nem azt szüntetik meg? Vagy a kötvénybiznisz” –  fogalmazott.

Hogy tudnak a tükörbe nézni?

Z. Kárpát Dániel, a Jobbikot képviselve arról érdeklődött, hogyan tudnak tükörbe nézni a kormánypárti politikusok. Szerinte botrányosak a képviselői indoklások.

„Van az az előny, karrier, amiért ekkorát belerúgnak a fiatalokba?” – szögezte a kérdését a kormánypárti politikusoknak. Szerinte mindenki tudja, hogy hazudnak a lakástakarékokkal kapcsolatban, a konstrukció nem arra volt kitalálva, hogy minél több újjáépítésű ház épüljön. Szerinte, amikor a CSOK-ra hivatkoznak, megint csak hazudnak, hiszen ahhoz 10-20 milliós tartalék kell, és nettó 300 ezres fizetés. Elképesztőnek nevezte, hogy kormánypárti politikusok szerint a CSOK-kal ki lehet váltani az ltp-ket. Attól még vannak hibák, nem kell ledózerolni az egész rendszert.

„Ne adják a nevüket ehhez a szemétséghez” – fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

Ezt már egyszer hallottuk

Ezek az érvek már elhangoztak a magánnyugdíj-pénztárak megszüntetésekor – emlékeztetett Bangó Borbély Ildikó (MSZP), hozzátéve, hogy akkor elloptak 3000 milliárd forintot. A szocialista politikus dicséretesnek nevezte, hogy magyar lakosság 3 százaléka ki tudja használni a CSOK-ot, de ez nem elég.

A politikus arról is beszélt, hogy egy ilyen fontos kérdésben nem elég, hogy a Fidesz gazdasági kabinetje vizsgálódik, hiányolta a széles társadalmi konszenzust.

Jó érzésű ember ezt nem fogadhatja el – fogalmazott.

Társadalmi konszenzuson alapult eddig a pénztárak működése – magyarázta a szocialista Varga László, aki szintén arról beszélt, ha voltak hibái a rendszernek, akkor azokat miért nem javították ki az elmúlt 8 évben. Az állami támogatás kivezetésének okairól ő sem tudott bővebbet mondani, de szerinte is jogosan merül fel Rogán Antal neve.

Sok döbbent arcot láttam Önök között is – magyarázta a politikus, mert szerinte ez a beadvány tegnap még a fideszes képviselőket is meglepte.

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: A magán-nyugdíjpénztári tagoktól elvett 3000 milliárd forinttal kapcsolatban azt ígérte a kormány, hogy valamennyi érintett fog kapni róla egy igazolást, hogy mennyi pénzt vettek el tőle. Ez is elmaradt. És félő, hogy az 1000 milliárd forint körüli lakáskasszában lévő pénzünk is oda lesz! Mindezekkel kapcsolatban el kellene mondani a valódi okot, ami a félelmetesen szárnyaló korrupció lehet! Ennyi adófizetői és uniós pénzt büntetlenül nem lehet eltüntetni, és csak az a kérdés, hogy a számlát miért mindig a jövedelemhez alig jutó magyarral fizettetik ki? Mindezek ellenére a fél világot támogatja az adónkból a kormány. Erről ITT

„Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető.” – Indián közmondás. Az arany sem ehető emberek! A kilakoltatás előtt és a már kilakoltatott devizahitelesek számára ez vajon jó hír lehet? A tízszeresére emelt aranytartalékról bővebben ITT !

Békéscsaba, 2018. október 16.

F. I. – K. M.

Emlékeztető 1.: „Lehet vidáman elmúlt nyolcévezni, gyurcsányozni, de arról is beszélni kell, hogy a 2010-es kormányváltást megelőző év végén még „csak” 20,4 ezermilliárd forint volt az államadósság úgy, hogy akkor gazdasági világválság volt. Ilyen körülmények között indul el a paksi bővítés kedvezőtlen kamatozású orosz hitelből és a Budapest–Kelebia vasútvonal felújítása, amely beruházás Kínának lenne fontos. Kínai hitelből Magyarország állja a számlát, és az építkezésen sok kínai vendégmunkás lesz majd jelen. Szakértők szerint az utóbbi beruházás jó esetben 1200 év múlva megtérül…” (Részlet a 31 ezermilliárd forint felett az államadósság című cikkből) Nem mellesleg az államháztartási hiány is nagyon magas, június 30-án 1646,2 milliárd forint, melynek egyik oka az, hogy tavaly előre kifizették az uniós pénzeket. Az előre kifizetésre azért került sor, mert nem voltak biztosak az újabb parlamenti kétharmadban, ami sajnos mégis összejött. Ha az unióból nem jön annyi pénz, amennyit kifizettek, akkor a készfizető kezes ebben az esetben is a magyar adófizető polgár.

Emlékeztető 2.: „Az idei költségvetési törvényben rögzített 15,8 milliárdról kereken 50 milliárd forintra emeli a 2019-es büdzsében a határ menti gazdaságfejlesztési programokra szánt vissza nem térítendő források keretösszegét a kormány – derült ki a friss Magyar Közlönyből. Ez azt jelenti, hogy az illetékes minisztereknek villámgyorsan meg kell találniuk a szükséges forrásokat a jövő évi költségvetésben erre a célra, hiszen arról holnap szavaznak a parlamentben.” (Részlet a Hirtelen triplájára emelte a kormány a határ menti keretet című cikkből) A magyar egészségügy, oktatás, szociális ágazat és a devizahitelesek sanyarú helyzete vajon miért nem éri el Orbán Viktor ingerküszöbét?