Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 19423248

2018. december 17.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ma Lázár napja van.
Holnap Auguszta napja lesz.

Ki volt Nyikata Sz. Hruscsov?

Sztálin halála után, 1953-tól 1964-ig az SZKP (Szovjet Kommunista Párt) első pozícióját töltötte be. Hruscsov először lelkes sztálinistaként kezdte, ennek ellenére az SZKP XX. kongresszusán elítélte Sztálin bűneit majd az 1956-ban tartott ENSZ közgyűlésen is megtette ugyanezt.

Bírálata Sztálin személyi tévedéseire vonatkozott, a szocialista rendszerre nem. Kende Tamás történész-muzeológus szerint: „...épp Hruscsov beszédéből tudhatjuk, hogy beszédének és politikájának nem volt más célja, mint a beismert válságnak olyan meghaladása, amely kiiktatja a rendszerkritika leghalványabb kísérletét is. Nem a fából vaskarika megalkotásának kísérlete volt a történelmi tette Hruscsovnak, hanem a válság beismerése és ezen keresztül az államszocialista rendszer korlátainak önkéntelen jelzése. Hruscsov nem megszüntetni, hanem épp ellenkezőleg: megőrizni akarta a sztálinizmust, csak épp Sztálin és kultusza, a sztálinizmus túlkapásai nélkül.”

Nevéhez fűződik az 1956-os forradalmunk leverése, a kubai rakétaválság valamint a berlini fal felépítése is. Az általa szorgalmazott reformok csak kis mértékben valósultak meg. Jobb kapcsolatokat ápolt Jugoszláviával. Tito jugoszláv diktátor volt segítségére Hruscsovnak a magyar forradalom leverésében, 1956 végén Jugoszláviában egyeztettek arról, miként történjen Magyarország lerohanása. Tito később álszent módon menedékjogot adott a budapesti jugoszláv nagykövetségen Nagy Imrének és népes kommunista csapatának (egyetlen jobboldali kormánytagját se vitte be oda Nagy Imre elvtárs, csak az övéit!!), és miután a Bécs felé történő menekülési útvonal lezárult, 1957 év elejétől Jugoszlávia felé menekültek a magyar „disszidensek” az új világ felé. Amely azóta hatalmas változáson ment át, az akkori kedvező arculat odalett.

Hruscsovot 1964-ben a párton belüli ellenfelei eltávolították a hatalomból, helyére Leonyid Iljics Brezsnyevet választották meg, és megkezdődött a Brezsnyev-korszak 18 esztendeje, amelyet a pangás éveinek szoktak nevezni. A megszokottól eltérően Hruscsov nem került börtönbe, de élete utolsó 7 évét teljesen – lényegében házi őrizetben – visszavonultan és elszigetelten élte le.

Volt még egy tette a nagy UKRÁN származású kommunista vezérnek, aki nem mellesleg kedvelte az itókát. Ukrajna sem volt természetesen önálló, hanem az akkori szovjet szocialista köztársaság tagállama volt. Az akkori ukrán első titkár kérte Hruscsovtól, hogy ugyan adja már Ukrajnának a Krím-félszigetet! A kérést Hruscsov teljesítette, aminek akkor nem volt jelentősége, de a Szovjetunió felbomlása után (1991) bizony lett. Az orosz flotta a Krím-félszigeten, Szevasztopolban maradt, és Oroszország bérleti díjat fizetett 2014-ig a lehetőségért, amikor is népszavazással visszavette az orosz többségű félszigetet Oroszország.

1956-ban a magyar forradalom és szabadságharc szovjet leverőinek csapatában jelentős számú UKRÁN és sok ázsiai származású katona is vett részt az oroszok mellett. Még az is lehet, hogy létszámuk nagyobb volt, mint az oroszoké – hogy stílusos legyek.

Békéscsaba, 2015. február 18.

Alapinformáció és fotó: wikipedia

F. I.

 

Emlékeztető: „Úgy gondolja, hogy ha két képviselő, akik teljesen ellentétes nézeteket vallanak, találkoznak és kezet ráznak egymással, akkor a rendszereink között húzódó ellentét megszűnik majd? Mégis, miféle ábránd ez?”  (Nyikita Sz. Hruscsov)