Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 19418233

2018. december 17.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ma Lázár napja van.
Holnap Auguszta napja lesz.

Itt az adócsalás elleni csodafegyver

Nálunk vajon bevetik?

Óriási összeget hozott néhány hónap alatt a szlovák adóhivatalnak a brit BAE Systems áfacsalások lenyomozására szolgáló szoftvere. Ezt látva Csehország, Lengyelország és Magyarország is erősen érdeklődik a program iránt.

A brit BAE Systems vállalatot eddig az Eurofighter vadászbombázókról és a Bradley harckocsikról ismerhette a közvélemény, ám a cég legújabb technológiája az ellenséges katonák helyett az adócsalókat veszi célba - írja a Financial Times (FT). Európa legnagyobb védelmi ipari vállalata számos kelet-közép-európai kormánnyal tárgyal NetReveal nevű adóelkerülés elleni szoftverének értékesítéséről.

Európában minden évben 170 milliárd euró kárt okoznak azok a bűnözők, aki az áfa-visszafizetési rendszerrel visszaélve károsítják meg az uniós országok adófizetőit. Az ez ellen kidolgozott technológia különösen hasznos lehet a bűnszövetkezetek által végrehajtott körhintacsalások felderítésére, ugyanis ezek jellegzetes mintákat mutatnak. A digitális védelem az új front, amelyen harcba szállunk. Ez ma már realitás - mondta az FT-nek George Robins, a NetRevealért felelős vezető.

Bejött a szlovákoknak

A technológiai és a védelmi rendszerek terén szerzett ismeretek egyesítése a cég megítélése szerint óriási új üzleti lehetőségeket kínál. Ennek alátámasztására már referenciákkal is rendelkeznek – Szlovákiában például óriási sikerrel vezették be az adócsalások leleplezésére szolgáló rendszert.

A pozsonyi adóhivatalnál márciusban telepítették a technológiát, amely egy hónap alatt annyi pluszbevételt hozott, amennyibe a megvásárlása került. Az ezt követő hat hónapban 500 millió euró (157,5 milliárd forint) olyan adót sikerült behajtani, amelyet csalásellenes szoftver nélkül elloptak volna. Látva a sikert a prágai, a varsói és a budapesti kormány is megkereste a BAE-t, hogy tárgyalásokat kezdjen a technológia megvásárlásáról - tudta meg az FT hivatalos forrásokból.

Digitális háború

A NetReveal felhasználói jelenleg főként gazdagabb országok kormányai. A vevők közt van Nagy-Britannia, Ausztrália és más európai és észak-amerikai országok. A feltörekvő államok ugyanakkor relatíve jobb eredménnyel használhatnák a programot, ugyanis GDP-jükhöz viszonyítva nagyobb károkat szenvednek el az áfacsalások miatt.

A fejlesztő cég tapasztalatai szerint minden eddigi ügyfelük rövid időn belül visszanyerte a NetReveal beszerzésére fordított összeget. Ennek tükrében nem meglepő, hogy Robins optimista. A szoftvert jelenleg valamivel több mint 30 államnak adták el, ám úgy véli, hogy ezt a számot másfél-két éven belül megduplázhatják.

A digitális hadviselés eszközeinek fejlesztése egyébként a BAE mellett a többi nagy védelmi ipari vállalat stratégiájában is előtérbe került. Az információs biztonság terén nyújtott kínálatukkal ugyanis részben pótolni tudják a kormányok csökkenő hagyományos fegyvervásárlásai miatt kieső bevételeiket.

Virtuális nyomozó

A NetReveal összegyűjti és összeveti a cégek egymás közti pénzátutalásairól, export-import forgalmáról, illetve a tulajdonosi szerkezetéről rendelkezésre álló információkat, és ezek alapján térképet készít az üzleti tranzakciókról. Ezzel felfedi a hatóságok előtt a csalások hálóját, utat nyitva a beavatkozás előtt.

A körhintacsalások első lépése, hogy azonos tulajdonosi kör kezében lévő vállatok árukat exportálnak egyik uniós országból a másikba. Ez a művelet áfamentes, ám a vevő továbbértékesíti a terméket szintén az előbbi tulajdonosi csoporthoz tartozó további vásárlóknak, akik papíron áfát is fizetnek az áru ára után. Ezt az eladók visszaigényelhetik, a vevőknek pedig be kellene fizetniük a költségvetésbe, de persze ezt nem teszik meg.

A folyamat következő lépcsőjében az árut áfástul továbbexportálják egy harmadik országba. Az eladó ebben az esetben is jogosult visszaigényelni az áfát, amit meg is tesz, a vevő pedig természetesen nem fizeti be az összeget az adóhatóságnak. Végül a cégeket eltüntetik, csődbe döntik, felszámolják, fantomizálják.

Forrás: napi.hu

Emlékeztető: „Magyarországról a nyolcvanas évek óta 242 milliárd dollárnyi magántőkét menekítettek ki a világ különböző adóparadicsomaiba. Ezzel hazánk a világon a 12. legtöbb pénzt vesztett állam, megelőzve nálunk sokkal nagyobb és korruptabb hírben álló országokat, például Ukrajnát, Törökországot és Kazahsztánt – állítja egy nemzetközi jelentés. A kutatást vezető közgazdász, John Christensen a Heteknek elmondta: szinte példátlan, hogy egy ország a teljes államadósságának két és félszeresét külföldre engedje úgy, hogy abból semmiféle bevétele nem származik. A megdöbbentő adatok arra utalnak, hogy az elmúlt 30 év sorozatos külföldi hitelfelvételei és megszorításai jórészt értelmetlenül történtek.” (Részlet Morvay Péter: Magyarország elrablása – Offshore számlákon az államadósság duplája című írásából)