Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 20690273

2019. március 19.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Ma József napja van.
Holnap Klaudia napja lesz.

Európában Magyarországon torzít leginkább a választási rendszer

Egyre többen hangoztatják, hogy örüljön az ellenzék, hogy Magyarországon van, mert Európa más országaiban még nagyobb arányban nyert volna a Fidesz. Bár az összehasonlítás irreális abban a tekintetben, hogy teljesen kiszámíthatatlan, egy más felépítésű rendszerben milyen taktikával indultak volna a pártok és milyen választói magatartást idéznének elő, de ha már igény van rá, akkor megmutatjuk a Euronews egyszerű grafikonját, arról melyik országban mennyire torzít a választási rendszer.

Azon nem csodálkozunk, hogy egyre inkább megragad a köztudatban a választási rendszerekről alkotott hamis kép, hiszen vezető fideszes politikusok szájából hangzanak el olyan állítások, amik ezeket támasztják alá.

Nem is kell messze menni a legutóbbiért. Szijjártó Péter épp a mai napon, Luxembourgban az EU-s tagállamok külügyminiszteri tanácskozásának szünetében azt mondta, hogy „ha nálunk is olyan lenne a választási rendszer, mint Nagy-Britanniában vagy Franciaországban, akkor nem kétharmados többségünk lenne a parlamentben, hanem 85 százalékos”.

A Euronews hétfőn összerakott egy grafikont, amin jól látható, hogy mekkora egyes országokban az eltérés a szavazatok aránya és a mandátumok aránya között a választáson győztes párt tekintetében.

Ezen jól látszik, hogy Magyarországon torzít leginkább a választási rendszer, amit a Fidesz egyébként úgy változtatott meg, hogy arra sem az ellenzék, sem a választópolgárok nem bólintottak rá.

A magyar rendszerben sajátos győztes kompenzáció plusz 7 mandátumot hozott az idei választáson a kormánypártnak.

A cikk táblázattal és fotóval elérhető ITT

Forrás: alfahir.hu

Emlékeztető: „Minden talán az alkotmánnyal, vagy későbbi nevén az alaptörvénnyel kezdődött, amelyből kihagyták a társadalom négy alaptételét: nem védték le a termőföldet (azé az ország, akié a föld! Nálunk nagy része az oligarcháké lett!), a vízbázist (amit már élelmiszerré akar nyilvánítani az egyik nagy multi!), a társadalombiztosítást (az egészségünket!) és a nyugdíjat (vagyis az idős korunkat). Amit levédtek, az a förtelmes egykulcsos adó, amellyel a magas jövedelműek nagyon jól, az alacsony jövedelműek (ők az egyelőre csendes többség!) nagyon rosszul jártak!” (Részlet A Fidesz saját fazonjára igazított törvényei című cikkből)