Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 23059760

2019. augusztus 20.
H K SZ CS P SZ V
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Ma István napja van.
Holnap Sámuel napja lesz.

Elviszik a multik a pénzünket

Elviszik a multik a pénzünket

Az Orbán-kormány nem tesz ellene semmit!  

A haszon negyedét sem hagyják az országban a multik. A pénzügyi szektor is a külföldieké. Az életszínvonal alacsony, a fogyasztás elmarad. Az elmúlt 22 év gazdaságpolitikája megbukott.

 

Gyakorlatilag hat-hét bank anyavállalatának vezetője dönt a magyarországi hitelezés sorsáról, köszönhetően annak, hogy túlságosan koncentrált és 90 százalékban külföldi kézbe került a magyar pénzügyi szektor – vélte a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Hossó Andrea közgazdász.

A szakember szerint nálunk olyan alapvető gazdaságszerkezeti problémákat kell kezelni, amelyek miatt szinte törvényszerű, hogy nehéz beindítani a növekedést. (Az Orbán-kormánynak nem sikerült, tavaly az utolsó negyedévben 2,7 százalékkal esett vissza a gazdaság – a szerk.)

Elismerte, hogy az IMF felvetése, miszerint nem láthatók a növekedés feltételei, sajnos igaz, csak szerinte más előjellel, mint ahogy ők fogalmazták meg. Úgy vélte: azért hiányoznak ezek a feltételek, mert több mint húsz évig éppen az általuk előírt kötelezettségeket tartottuk be (ami nyilván csak részben igaz – a szerk.)

Az elmúlt 22 év és a téves elképzelések

Szólt arról is, hogy a több mint 20 éve beáramló tőke mégsem hozta meg a várt eredményt, hanem épp fordítva: hosszú távon visszafejlődést eredményezett. Ez azért van, mert a külföldi működő tőkét (FDI) leginkább az olcsósággal próbálják idevonzani, elsősorban a képzett, ám rendkívül olcsó munkaerővel. Téves elképzelés az, hogy ebben rejlene a mi versenyképességünk; a mi olcsóságunk a külföldi cégek versenyképességét és nyereségességét erősíti, miközben alacsony szinten tartja a hazai életszínvonalat, és így megakadályozza a belső piac kialakulását. A fogyasztás elmaradása pedig elnyomja a hazai kis- és középvállalkozások fejlődési lehetőségeit.

Az itt működő multinacionális cégek termelésében óriási az importanyag; a statisztikák szerint minél több FDI áramlott be az országba, annál több lett az ország importigénye. Látjuk, hogy az olcsó összeszerelő üzemek fenntartása nem hozott fejlődést. Azonkívül a multik a vissza nem térítendő támogatások és adókedvezmények mellett – amit a mindenkori kormánytól kapnak – sok uniós forrást is igénybe vesznek, miközben az itt keletkezett hasznuk nagy részét hazautalják, vagy tulajdonosi csoportjaik más tagjaihoz juttatják.

Elképesztő: a haszon negyede sem marad nálunk

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a haszon visszaforgatásának aránya még a legjobb években sem haladta meg a 25 százalékot, de általában ennél jóval alacsonyabb volt - hangsúlyozta a lapnak a közgazdász.

Az interjú valószínűleg nem véletlenül készült: a Fidesz-közeli lap saját magát próbálja mentegetni a gazdaság brutális mértékű visszaeséséért. Az sem meglepő, hogy azt nem boncolgatják az interjúban: a kialakult helyzetért valójában ki a felelős, és hogy az elmúlt húsz év „nagykoalíciós összeborulása” juttatta az országot a jelenlegi állapotába - a szerk.

Hiába kérték Orbánék, nem nálunk fektetik be a pénzt

Az Orbán-kormány látványosan dörgölőzik a multikhoz (a választópolgáraik terhére – F. I.!), és mára világossá vált, hogy Orbánék a magyar kis- és középvállalkozások támogatása helyett a külföldi nagyvállalatok kegyeit igyekeznek keresni elődjeikhez hasonlóan. A kabinet korábban azt jelezte: a megállapodások célja többek között, hogy a külföldi cégek nyereségük minél nagyobb részét újra hazánkban fektessék be, minél inkább magyar beszállítókkal dolgozzanak, és összességében hosszú távon elköteleződjenek Magyarország mellett. A számok alapján ez nem sikerült. Mint ahogy a nagy dirrel-durral beharangozott stratégiai partner, a Coca-Cola sem felel meg ezen kritériumoknak: milliárdos osztalékát lapinformáció szerint rendre felveszi, semmint újra befektetné.

A Fidesz-kormánynak szokása, hogy az ország rossz gazdasági teljesítményét illetően, a kettős beszéd eszközével élve külső okokat keressen: most éppen azt próbálják sugallni az interjúval, hogy a bankok és a multik felelősek mindenért (amiben persze sok igazság van), vigyázva arra, hogy más szájába adják a szavakat, nehogy hátrány érje őket a következő multival való stratégiai megállapodás során.

Súlyos milliárdok a multik támogatására

A kormány olyan ígéretet is tett korábban, hogy jelentősen megvágja a hazánkba települő cégek állami támogatását, mert az a legtöbb esetben nem térül meg. Ehhez képest Orbánék súlyos milliárdokat áldoztak ilyen jellegű kiadásokra.

Az Opel gyárának bővítését 7,5 milliárd forinttal, míg az Audi bővítését mintegy 20 milliárd forint körüli összeggel támogatta a kormány.

Látszatintézkedések persze történtek, a multikat sújtó intézkedéseket nagy csinnadrattával jelentették be, azonban a kormány ezt is, mint sok minden mást, kellő körültekintés nélkül vezette be, aminek nincs érdemi hatása, a multik ugyanis előszeretettel hárítják a sarcokat az ügyfelekre illetve a vásárlókra – hívta fel a figyelmet korábban Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője.

A Jobbik szerint be kellene fejezni azt a gyakorlatot is, hogy az uniótól érkező pénzek jelentős részét a multiknak adják. A nemzeti párt szerint visszás, hogy az EU-s tagsági díjunkból visszacsorgó kevéske pénzből nem a magyar kis-és középvállalkozásokat támogatja a kormányzat, hanem a nemzetközi óriáscégeket.

Forrás: Magyar Nemzet/Nemzeti Hírháló

sokkaljobb-kommentár: A Mercedes és a Hangkook koreai gumigyár is jócskán meg lett támogatva. Az üzletláncok mentesülnek a helyi adók alól. Harcolunk a konvergencia (felzárkóztatási) uniós pénzekért, és utána odaadjuk az ideiglenesen itt állomásozó multiknak! Amennyiben nem kapnánk meg az uniótól a pénzt, a német és a francia lobbi kijárná helyettünk, és el is venné azonnal. Már csak ezért is kár a fáradozásért… 

Arról nem beszélni, hogy ezek a multik otthon átszámítva átlag havi 900 ezer forint körüli bért fizetnek a dolgozóknak, nálunk pedig ez a jövedelem jó, ha a havi 200 ezer forintot eléri.

Az is érdekes dolog, hogy az Opel a tavalyi évet 1,3 milliárd euró veszteséggel zárta, most pedig bővít Szentgotthárdon. Lehet, hogy magyar adóforintokból? A magyar társadalmon kívül mindenki fontos a jelenlegi hatalomnak is, bár nemzetinek mondja magát…

Békéscsaba, 2013. február 19.
F. I. – K. M. 

Emlékeztető: „A bérek felemelése nélkül nincs megoldás! Nemcsak a hatalmon lévők és klientúrájának a jövedelmét kell megduplázni, és az egyszázalékos személyi jövedelemadó kulccsal tovább emelni, hanem a kisemberek bérének felemelésére is sort kell keríteni!
Bárki bármit mond, nincs más megoldás! Ami most folyik, az pótcselekvés, maszatolás, dilettáns kapkodás.”
(Gazdag László közgazdász, egyetemi docens)