Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 19370846

2018. december 13.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ma Luca napja van.
Holnap Szilárda napja lesz.

Demján Sándor szerint százmilliárdokat bukhatunk

Természetesen nem a kormány bukja el a százmilliárdokat, mint ahogy a cikk eredeti címe sugallja, hanem a magyar adófizetők!  Nálunk ugyanis minden haszon az elkövetőké, minden kár a magyar adófizetőké.

A fotó egy VOSZ-rendezvényen készült. Forrás: wikipédia

Demján Sándor nagyvállalkozó a Figyelőnek adott nagy interjút. Ebből idézünk:

Vannak dolgok, amik jó irányba mennek, és vannak, amit tragikusnak tart Demján Sándor nagyvállalkozó, a VOSZ elnöke, aki a Figyelőnek adott interjút. Szerinte ami jó, hogy a mai kormányzat jól tudta kezelni a válságot: ez megmutatkozik gazdasági növekedésben, pénzügyi stabilitásban, és fontos volt az adósságok konvertálása is. Demján ugyanakkor erősen bírálta a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, amely miatt több százmilliárd forinttól eshet el a kormány.

Magyarország lassan elveszíti a hitelességét a nemzetközi porondon – mondja Demján Sándor a Figyelőnek adott interjúban. Nem lehet megtartani a befektetők bizalmát úgy, hogy közben személyre szabott törvényekkel szorítják ki egyik-másik szereplőt a piacról.

A nagyvállalkozó talán ennél is súlyosabbnak tartja a magántulajdonnak, mint a demokrácia alapértékének megrogyasztását. Erről a takarékszövetkezeti hálózat erővel való elvétele kapcsán beszélt Demján, és azt is egyértelművé tette, hogy ebben a kérdésben végsőkig hajlandó elmenni, számára ez nem is üzleti, hanem már-már morális kényszer. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség e tárgyban panasszal élt az Európai Bíróságnál, aminek nyomán az állam több százmilliárdos kártalanításra is kényszerülhet az elvett vagyonért.

„A takarékszövetkezetek kapcsán az az alapvető problémám, hogy a kormány nem tiszteli a tulajdonjogot, pedig ez a polgári társadalom és demokrácia legalapvetőbb kérdése. A tulajdonjogot nem lehet korlátozni vagy leértékelve elvenni, és utána magánszemélyek szűk körének olcsón eladni. A takarékszövetkezeti rendszer átalakítása jellemtelen strómanokkal zajlott, az Alkotmánybíróság szégyenteljes asszisztálásával” – nyilatkozta Demján Sándor.

Szerinte ugyanakkor a kormány alapvetően jól kezelte a válságot, Demján elismerően beszél a jegybank kamatcsökkentési periódusáról, szerinte nagyon komoly terhektől kímélte meg a gazdaságot az alacsony kamatszint. Ugyancsak tetszik neki a növekedési hitelprogram katalizátor szerepe a gazdaság bővülésében. A szabályozási környezet kiszámíthatatlan változásai, az ország rossz híre, a külföldi befektetők bizalmának elvesztése azonban lehetetlenné teszi, hogy számottevő – Demján szerint akár 5-6 százalékos – GDP-növekedést lehessen elérni. A nagyinterjú a Figyelőben jelent meg. A fenti összefoglalót a PestiSracok.hu-ról vettük át.

A takarékszövetkezetek államosítása során (2013 ősze) a magyar állam 123 milliárd forintot bukott – eddig. Ezt a pénzt még tudta finanszírozni az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Az idei, a milliárdosok által működtetett brókercégek 300 milliárd forint körüli kárára már nincs fedezete, az egyik bróker-cég nem is tagja az Alapnak. Azért, hogy a Buda-Chas brókercég bankhálózatában megkárosított sok kisbefektető pénzét ki lehessen fizetni, a Magyar Nemzeti Bank adott az OBA-nak 107 milliárd forintot. Hogy képes lesz-e ekkora hitelt visszafizetni az OBA, és mennyi idő alatt – azt nyilván az átlagpolgár nem tudja.

A takarékszövetkezeteket nem lett volna szabad államosítani. Ezek buktak most be, mint a Buda-Chas brókercég leánybankjai… Amennyiben az Európai Bíróság előtt elbukja a magyar állam a pert, az bizony nagyon fog fájni!

Elképesztő dolog, hogy milliárdosok elsikkasztják a brókercégek pénzét, és a vagyonukkal nem felelnek az okozott kárért. Mint ahogy nem felelt a vörös iszappal kapcsolatos kárért egy másik ügyben másik milliárdos csapat sem.

Békéscsaba, 2015. március 13.

Anton

Emlékeztető: „Bizony, öreg vagyok, és nem ebbe az országba való. Ahol vakok hajtják a szekereket, süketek lesik a hangokat és némák beszélnek csak igazságról. Magyarnak lenni ma annyi, mint süketnek, vaknak és némának lenni.” (Wass Albert)