Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 27209405

2020. június 03.
H K SZ CS P SZ V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Ma Klotild napja van.
Holnap Bulcsú napja lesz.

Debreceni elitiskola

Szeptemberben nyit Debrecenben az alapítványi iskola, ahova a jelentkezés is 100 ezer forintba kerül. Ösztöndíjas helyek egyelőre nem lesznek, az építkezést az adófizetők állják, a számla átlépte a 3,5 milliárd forintot.

Kell még 164 millió forint közpénz a milliós tandíjjal induló elit magániskolára (hvg.hu)

3,57 milliárd forintra drágult az állami és önkormányzati pénzből épülő, de amúgy alapítványi Debreceni Nemzetközi Iskola kivitelezése – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A drágulás okait nem részletezik, csak annyit írnak, hogy „pótmunkákért” kell többet fizetni, amelyek egyrészt „műszaki szükségességből” merültek fel, illetve amelyek „a létesítmény használhatóságát, műszaki színvonalát és esztétikai megjelenését, valamint rendeltetésszerű használatát szolgálják”.

A debreceni önkormányzat eredetileg 2,9 milliárd forintos irányárral írta ki a közbeszerzést (gyorsított eljárásban), amit a Hunép Universal Építőipari Zrt. vitt el 3,25 milliárdért, azóta ez már a második drágulás, ezúttal 164 millióval ment föl az ár.

Az építkezés 2018 augusztusában kezdődött, szeptemberben már indulnak az első osztályok. Az iskola nem olcsó: minden jelentkezőnek fizetnie kell 310 euró (100 ezer forint) jelentkezési díjat, a felvetteknek 615 euró (200 ezer forint) regisztrációs díjat, a tandíj az óvodásoknak évi 7510 euró (2,4 millió forint), a magasabb évfolyamokon egyre drágul, a végzős gimnáziumi osztályoknál (ilyenek még nem lesznek) 14 550 euró (4,7 millió forint).

Magániskola az adófizetők pénzéből

A kormány 2015-ben a Modern Városok Program keretében (ennek tárca nélküli minisztere a volt debreceni polgármester, Kósa Lajos) együttműködési megállapodást kötött Debrecen önkormányzatával egy angol nyelvű alap- és középfokú oktatási intézmény létrehozásáról. A kormány 2 milliárd forintot ígért az iskolára a programból. 2017 márciusában létrejött a Debreceni Nemzetközi Oktatási Központ (DENOK) azzal a céllal, hogy létrehozza, megalapítsa, majd a későbbiekben fenntartsa a Debreceni Nemzetközi Iskolát.

Mindez azt jelenti, hogy az iskolát a magyar állam és a debreceni önkormányzat építi fel és üzemeli be. Amúgy alapítványi iskoláról van szó, a szülőknek fizetni kell majd az oda járó gyerekek után. Elvileg lesz majd valamilyen ösztöndíjprogram is azoknak a helyi gyerekeknek, akiknek a szülei nem engedhetik meg maguknak a borsos tandíj kifizetését. A debreceni önkormányzat 2019. július elején azt közölte a 24.hu-val, hogy bár elkészült az ösztöndíjprogram tervezete, egyelőre egyeztetés alatt áll. Közölték, hogy az első oktatási évben eleve nem állt szándékukban a program beindítása. Azt csak a 2020/21-es tanévre vonatkozóan kezdték tervezni, ennek részletei 2019 őszén válnak elérhetővé. (hvg.hu)

Egyetlen beruházást sem fejeznek be a tervezett összegért. Eddig legelképesztőbb talán a vizes vébé volt, amelynek a költségei jócskán elszálltak, soha nem tudjuk meg, hogy a tervezett összeg hányszorosába került! Lesz elég sok világrendezvény, amelyeknek a költségei jócskán meg fogják viselni az adófizetőket. Ilyen lehet például a vadászati világkiállítás, vagy a katolikus világtalálkozó.

Hogy ebbe az elitiskolába kik fognak majd járni? Hát a Fideszes potentátok gyerekei, unokái, esetleg a Debrecenbe települő BMW autógyár német vezetőségének és munkásainak a gyerekei. Felépül a gyár erős magyar támogatással, és létrejön néhány vagy ezer munkahely magyar munkahely-teremtési támogatással nagyrészt UKRÁN MUNKÁSOKNAK! A jövedelemhez alig jutó magyar munkás fizetése még mindig nem éri el a nettó százezer forintot. Emiatt aztán vándorbotot vesz a kezébe, és itt hagyja Magyarországot!

A lengyeleknél nagyon sok a probléma az ukrán vendégmunkásokkal, létszámuk már kiteszi a lakosság 5 százalékát. Remélhetőleg hozzánk nem hordanak be annyit, mint amennyit a lengyelekhez behordtak. Mihozzánk jönnek befelé potya magyar nyugdíjért is egyre többen Ukrajna felől. Az elvárás ezért az átlag feletti magyar nyugdíjért és ingyenes betegellátásért mindössze annyi, hogy a Fideszre kell szavazni. A határ menti országokba, így Ukrajnába is jelentős magyar adóforint áramlik ki, amely támogatással az anyaországaik is nagyon jól járnak. Mégsem képesek megbékélni a magyarokkal…

Békéscsaba, 2019. július 16.

Összeállította: F. I.

Emlékeztető: „Nem szolgálnak, inkább nem tűrnek és eltipornak. Elhallgattatnak, megfenyítenek, megfenyegetnek, kirúgnak, utánad nyúlnak. Lejáratnak. Ellehetetlenítenek. Ha másként nem megy, elveszik. Lerombolják. Átalakítják, ha tetszik, ha nem. Megakasztanak, beakasztanak, elgáncsolnak. Mellettük, nélkülük nem nőhetsz nagyra. Jólétet hazudnak. Veszélyben tartanak, amitől megvédenek. És megvetnek és kiröhögnek, amikor nem állsz ki, bólogatsz és mosolyogva próbálsz dörgölőzni. Szóval, hogy mit jelent ma a Kádár-rendszer? Magyarországot.” (Részlet a Kádár János ránk tekint, és elégedetten bólogat című cikkből)

Emlékeztető: „Rágalmazd meg ellenfeledet, és bár ő fogja megnyerni (évek múlva!) a pert, tied lesz a mandátum.” … ezt maga Orbán Viktor is figyelmébe ajánlotta híveinek még 2006-ban, amikor választási csalás elkövetésére biztatta őket. „Majd engem elmarasztal az Országos Választási Bizottság, a jogászok meg megvédenek, oszt jónapot” – mondta ekkor a későbbi miniszterelnök. Úgyhogy mostantól hívjuk osztjónapot-princípiumnak a fenti politikai viselkedést, amely minden erkölcsi és jogi aggályt alárendel a politikai hatékonyságnak.” (Részlet az Oszt jónapot. Orbántól tanulták a leckét: bátran tegyünk tönkre bárkit, legfeljebb később elvesztünk párt pert” című cikkből) Vona Gábor például másfél év múlva meg is nyerte a pereket, de elvesztette a mandátumot! Oszt jónapot!