Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 26287866

2020. április 02.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ma Áron napja van.
Holnap Buda, Richárd napja lesz.

Csak gyenge emberek akarhatnak gyenge forintot

Amikor a Fidesz hatalomra került, a forint euróhoz mért árfolyama a 260-280-as sávban mozgott, s Orbán Viktor joggal mondta azt, hogy gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak. Mára a 340-es sáv felé mozog az árfolyam, ennek árát ugyanakkor nem a kormány, nem a jegybank és nem az oligarcha-körök fizetik meg – hanem a magyar polgárok.

Köztudott ugyanis, hogy minden egyes importtermék árában megjelenik ez a gyengeség, hiszen minél rosszabb a forint árfolyama, annál többet kell belőle adni ugyanazért a külföldi áruért. A Jobbik elkötelezett a tekintetben, hogy a lehető legnagyobb mértékben a hazai fogyasztást kell ösztönözni, importra pedig csak a kényszer okán szoruljunk. Ugyanakkor a kormány szabályozási környezete még azt is nehezen teszi lehetővé, hogy egy átlagos magyar boltban legalább az alapvető élelmiszerek körét hazai árukból szerezhessük be. Kétségkívül gond ez a szupermarketben egy kígyóuborka esetében, de ami egészen biztos, hogy a ruhaneműk, a gyermeknevelési cikkek, a mára nélkülözhetetlen okos-telefonok mind-mind a külföldi áruk közül kerülnek ki, így a gyenge forint százmilliárdos veszteségeket okoz a magyar családok számára.

Akkor miért nézi tétlenül ezt a folyamatot a teljes elit? Azért, mert egy évezredes módszerről van szó, amellyel országok tucatjai próbálkoztak már a versenyképesség javítása érdekében: ha olcsóbb a nemzeti valuta, olcsóbb lesz itt befektetni is, és a magyar dolgozók bére sem kerül olyan sokba a külföldi befektető számára.

A Fidesz hatalmas fegyverletételt hajtott végre a multinacionális láncolatok előtt, indokolatlan kedvezmények tömegében részesíti őket, és bár egy valuta árfolyamáért dőreség lenne kizárólag a mindenkori kormányt felelőssé tenni (mi sem ezt tesszük), ám tény, hogy a jegybankkal együttműködve a minimum minimumát sem teszik meg ebben a kérdésben. Látható, hogy a kabinet tudatos célja a forint egyre gyengébb és gyengébb sávba helyezkedése, a felelősség másokra tolása, mert a nemzetközi gazdasági versenyben kreativitás helyett olcsó beruházásokkal és alacsony bérekkel kíván versenyezni. Ez ugyanakkor óriási hazárdjáték, így a Jobbik javaslata a jegybankot érintő jogszabályi környezet olyatén átalakítása, amely kizárja, hogy a forint árfolyamának változásai ekkora terheket rakjanak a folyamaton kívül álló magyar honfitársaink számára.

Leegyszerűsítve: a kormány rossz stratégiája miatt egy iPhone 30-40 ezer forinttal drágább a kelleténél, egy ruha 4-6 ezerrel, míg egy importgyümölcs darabja is akár 50-100 forinttal. Egy magára valamit is adó, valóban nemzetben gondolkodó kormány ezt a számlát a külföldi céghálózatok kedvezményezése érdekében egyszerűen nem fizettetheti meg azokkal, akiktől mandátumát kapta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke

Forrás: jobbik/alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Az euró árfolyama 340 forint körül tart már, és beindult a dollár árfolyamának emelkedése is (310 forint). Az államadósság 2010 óta több mint 10 ezermilliárd forinttal, 30 ezermilliárd forintra nőtt, mert valószínűleg hitelből történik a fél világ anyagi támogatása. Lassan már több forint hagyja el az országhatárt, mint amennyi az itthoni problémák megoldására marad! A forint gyengítésén keletkező irdatlan nyereséget a jegybank kiviszi hat jegybanki alapítványba, ahol pénzszórásra nagyon is alkalmas magánfelhasználások történnek. Ez az igazi rémtörténet! Összes kiadása a magyar adófizetőket terheli, összes nyereségét meg kiviszi az alapítványokba. Hogy ez mennyi lehet? 200 milliárd forint körül évente… Megteheti, mert a jegybank állam lett az államban!

Az Akár 370 forint is lehet az euró című cikk elérhető ITT !

Békéscsaba, 2020. február 12.

F. I. – M. K. M.

Emlékeztető: „Az Eurostat által kiadott statisztika szerint Magyarország államadóssága a tavalyi év végén több mint 29 951 milliárd forint volt, ami a GDP 70,2 százalékának felelt meg. Az előző évben, 2017-ben a bruttó hazai termékhez viszonyított mérték még 72,9 százalékot tett ki. Az államháztartási hiány a tavalyi év végén több mint 976,52 milliárd forint volt, ami a GDP 2,3 százalékát tette ki. Az előző évben 2,4 százalékra rúgott a deficit.” (hvg.hu, 2019. október 21.) Az államadósság 10 ezermilliárd forinttal nőtt az államadósság 2010 óta, és magas az államháztartási hiány is.

Emlékeztető: „Minden óriási vagyon alapja egy óriási bűncselekmény.” (Lev Tolsztoj)