Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 24620753

2019. december 07.
H K SZ CS P SZ V
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Ma Ambrus napja van.
Holnap Mária napja lesz.

Bige László nagyvállalkozóról…

Az elmúlt napokban több újságíró és riporter is felhívott Bige Lászlóval kapcsolatban. Mindegyik azt szerette volna megtudni, hogy kik azok a nagyvállalkozók, akik haragban vannak vele és/vagy szeretnék megszerezni Bige műtrágyaipari érdekeltségeit. A válaszom mindig az volt, hogy nem tudom és nem is érdekelnek az evvel kapcsolatos pletykák. Az viszont bosszant, hogy nem az igazi problémára kérdeztek rá Bige érdekeltségeivel kapcsolatban. Így hát elmondtam nekik, de erről eddig sehol, semmi nem jelent meg, most közreadom:

Magyarországon három nagy műtrágya-forgalmazó cég van és néhány regionális piaci szereplő, mint például az enyingi Fertília Kft. A három nagy közül a legérdekesebb kétségtelenül Bige úr, pontosabban fő cége, a Péti Nitrogénművek. Bige gyára abszolút versenyképes, kiváló minőségű műtrágyákat állít elő, melyek döntő részét nyugatra exportálja. Miután nem tudta megszerezni a KITE-t, úgy döntött, hogy saját input-forgalmazó-szolgáltató céget alapít, ez a Genezis Kft, amely rakétasebességgel lőtt ki többek között az "akciós" áron szállított műtrágyái miatt. Ezzel sok borsot tört versenytársai orra alá, akik emiatt kemény árversenybe kényszerültek. A három nagy közötti élet-halálra szóló rivalizálás (KITE, IKR, Genezis) azt eredményezte, hogy a műtrágya árak csökkentek az elmúlt években, a szolgáltatások színvonala javult, a termelők meg nagyon örültek ennek, mert évente tízmilliárdos nagyságrendben tudtak kiadásokat megtakarítani a beszerzés során. Ezt saját érdekeltségeimnél is tapasztaltam, sokszor meglepődve az ajánlott alacsony ár miatt...

A lényeg: a három nagy közötti rivalizálás, amely mögött egymás iránti személyes ellenszenv is volt NAGYON JÓL JÖTT A GAZDÁKNAK!. Igazi verseny alakult ki s egy normál piacgazdaságban az ilyen rivalizálás segíti a hatékonyság s ezzel a jövedelmezőség javulását minden iparágban, így az agrárszektorban is. Mi tehát a mi érdekünk? Miért aggódunk a Bige ügy kapcsán?

Nem Bige urat féltjük, hanem a verseny esetleges megszűnése miatt várható input-áremelkedés okán bekövetkező többletköltségek zavarnak bennünket. Amennyiben ugyanis Bige érdekeltségeit hazai NER lovagok szerzik meg, biztos vagyok benne, hogy rövid időn belül kartellbe tömörülnek s akkor nekünk termelőknek annyi. Mondhatjátok, hogy "de ott van a Gazdasági Versenyhivatal"., majd az megakadályozza a kartell létrehozását. Normál országban igen, de nem Magyarországon, ahol a GVH szimpla NER hivatallá zsugorodott, azaz minden fideszes érdekeltség kartellgyanúja esetén vakká válik mind az igazság.Abban bízom, hogy Bige László lesz annyira rendes velünk termelőkkel, hogy ha érdekeltségei eladására kényszerítik, még mielőtt megy érte a fekete autó, eladja gyárait egy semleges harmadik szereplőnek, aki semmiképp sem lehet hazai vevő, csak valaki,külföldi, aki elég erős ahhoz, hogy szembe tudjon szállni a NER nyomasztó fojtogatásával. Olyan vevő, aki átvéve Bige érdekeltségeit fenntartja a versenyt a piacon. Az egészből nekünk termelőknek egyedül ez a fontos. Ekkor remélhetjük, hogy beszerzéseink megfelelően előnyösek lesznek a jövőben is, s ez nem csak nekünk gazdáknak, hanem az országnak is elemi érdeke.

Forrás: Raskó György mezőgazdasági nagyvállalkozó idővonaláról

sokkaljobb-megjegyzés: Sok hasonló eset történt 2010 óta, és bizony, akire, vagy amire a kormány vagy valamelyik potentátja rátette a nyerget, annak nem termett babér!