Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 18324380

2018. szeptember 25.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Ma Eufrozina napja van.
Holnap Jusztina napja lesz.

Bekeményített a Gazprom – kormányváltás is jöhet a gázárak miatt

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a napokban egy berlini konferencián kijelentette, az Európai Unió gáz nélkül maradhat, ha Brüsszel akadályokat állít a Török Áramlat építése és meghosszabbítása elé.

Miller kifejtette, hogy az Ukrajnán keresztüli gáztranzitot 2019-ben végleg leállítják, és a szerződést nem hosszabbítják meg. Mint azt korábban is mondta, az Európai Unió 2019-től csak Törökországon keresztül juthat majd orosz földgázhoz, addigra az ukrán tranzitútvonalat felszámolják. Ha addig megépül a Török Áramlat, az Európai Unió továbbra is vehet orosz földgázt az új útvonalon. Ha Brüsszel újabb akadályokat állít és az új gázvezetékek nem épülnek meg időben, az Európai Unió saját hibájából gáz nélkül fog maradni.

Miller emellett kijelentette, hogy az Ukrajnán keresztüli kereskedelemre vonatkozó gázárkedvezmények szintén megszűnnek, mert ezek még a Szovjetunió széthullása idején Ukrajnának adott kedvezmények voltak, ma pedig más feltételek uralkodnak a globális energiapiacon. A Gazprom-vezető kifejtette, hogy a jövőben Ázsia felé tolódik el a gázkereskedelem központja, és az európai fogyasztók is az ázsiai piac által diktált árak szerint fognak fizetni az orosz földgázért, mert jelenleg semmi nem indokolja, hogy az Európai Unió kedvezményeket kapjon.

A Gazprom vezérigazgatója ezzel igen óvatosan fogalmazott. Az Európai Unió egyelőre Washington külpolitikáját követi, ami megragadt a régi hidegháborús retorikánál, és annál a törekvésnél, hogy saját határain belülre szorítsa vissza az általános ellenségképnek felmutatott Oroszországot. Merő naivitás lenne feltételezni, hogy ellenséges politika és háborús uszítás feltételei mellett a Gazprom gázárkedvezményt fog adni az európaiaknak. Ha a fogyasztók olcsó gázt akarnak, kénytelenek lesznek leváltani azokat az európai kormányokat, melyek kérdés nélkül kiszolgálják az amerikai háborús készülődést.

Forrás: hídfő.net