Loading

Partnereink

Csabakő
 

Reklám

Tanfolyam indul kéthetenteInfo: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 19327632

2018. december 09.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Ma Natália napja van.
Holnap Judit napja lesz.

Az orosz exportvállalatok értékesítik a dollár egy részét

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök aláírta a rendeletet, amely előírja Oroszország legnagyobb exportvállalatai számára, hogy értékesítsék külföldi devizakészleteik egy részét. Ezzel hozzájárulnak a rubel árfolyam-stabilizálásához. A Kommerszant gazdasági lap számításai szerint ennek eredményekét a következő két hónapban a cégek napi egymilliárd dollárral áraszthatják el a pénzpiacokat március 1-jéig. 

Ez a jegybank múlt héten elfogadott intézkedéseivel együtt segíthet lenyomni az orosz valuta árfolyamának hullámzását. A központi bank néhány nappal ezelőtt vállalta, hogy feltőkésíti az arra rászoruló kereskedelmi pénzügyi szervezeteket, ideiglenesen lehetővé tette, hogy a pénzintézetek korábbi rubelárfolyamokkal számoljanak. Megígérte, hogy devizaalapjai terhére folytatja forrásaukcióit és erősíti a moszkvai tőzsde likviditását.

A Kommerszant azt írja, hogy az orosz kormány elküldte a rendeletet olyan vállalatoknak, mint a Gazprom gázóriás, a Rosznyefty és a Zarubezsnyfty olajcég vagy az Alrosa gyémánt-bányász/feldolgozó. A rubel nyomban három százalékkal erősödött a dollárral szemben a hír napvilágra kerülését követően. 

Az Orosz Föderáció központi bankja szerdán elmondta, hogy devizaadósságról kiállított váltókat fogad el devizahitelek fedezeteként azzal a céllal, hogy lehetővé tegye olyan orosz vállalatoknak hiteleik refinanszírozását, amelyek előtt a nyugati szankciók miatt lezárultak a külföldi tőkepiacok hozzáférési lehetőségei. Ez a lépés kombináltan az orosz a rubelre nehezedő eladási nyomás gyengítését is szolgálja.

Az orosz pénzügyminisztérium is aktívan intézkedik:

Az orosz pénzügyminisztérium megkezdi elfekvő devizájának az eladását az alulértékelt rubel védelmére. Ez a tartalék az orosz jegybanknál lévő 7 milliárd Usd-t jelenti. A rubel erősítése céljából ebből értékesítettek egy részt: csütörtökön 500 millió dollárt, pénteken 420 millió dollárt adott el a minisztérium megbízásából a nála elhelyezett devizatartalékból. 

Forrás: Orosz Hírek