Loading

Partnereink

Csabakő
 
Látogatóink összesen: 25636891

2020. február 18.
H K SZ CS P SZ V
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.

A valóságérzékelési probléma egyre gyakoribb kimondása Orbán vezetői tekintélyét ássa alá

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az önkormányzati választások óta eltelt időszakban megszaporodtak a Fideszen és a párt holdudvarán belüli kritikák, míg a pártvezetés igyekszik relativizálni a problémát („pontozásos vagy kiütéses győzelem”).  Az egyes kritikák mögött azonban eltérő motivációk és különböző típusú, értékvilágú karakterek húzódnak.

Figyelem: ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.

A kormányzati politika újrahangolása egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik, amit nem lehet megspórolni némi „fiatalítással” vagy néhány választókerületi vezető leváltásával. Jelzésértékű ugyanakkor, hogy a legtöbb bírálat nem a kormányzati teljesítményre vonatkozik, hanem bizonyos értékek és a reális helyzetfelismerés hiányát kéri számon.

Az elmúlt hónapokban élénk diskurzus indult arról, hogy a Fidesz országos választásokon aratott győzelmi sorozatának megtörése, az ellenzéki szereplők stratégiaváltása, és részben e tényezők nyomán a közhangulat lassú változása 2022-re helyzetbe hozhatja-e az ellenzéket a kormányváltáshoz.

A kormányoldalon egy értékelési folyamat indult meg, amit a pártvezetés jól felfogott szándéka ellenére sem lehetett a „műhely négy fala között” tartani; mind kormányközeli véleményformálók, mind jobboldali értelmiségiek, mind perifériára szorult vagy alacsonyabb szervezeti szinten működő pártpolitikusok előálltak saját helyzetértékelésükkel. Közülük a „leghangosabbnak” kétségkívül azok érződnek, akik egykor pozíciójukat és bizalmi viszonyukat tekintve közel álltak a kormányfőhöz, míg ma mellékvágányról bírálják a főáramot (Navracsics Tibor) vagy éppen igyekeznek visszacsatlakozni hozzá (Lázár János).

Az egyik fő kérdés, ami már az idei évben eldőlhet, hogy az orbáni politika mind hazai, mind európai összefüggésben mennyire képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, a sokáig élvezett predomináns vagy hegemón pozíció mennyire kényelmesítette el, tette jelentős innovációra képtelenné a kormányt és kormánypártokat. Egyáltalán lehetséges-e az újrahangolás a jelenlegi irányvonal mentén és személyi struktúrában, vagy azoknak lesz igaza, akik bizonyos, párton belüli érdekcsoportok háttérbe szorításának szükségességét vélelmezik ehhez, esetleg arról beszélnek, hogy maga Orbán Viktor is „öregszik”.

A folytatás, illetve a teljes cikk elérhető ITT !

Forrás: alfahir.hu

Orbán Viktor vagy felébred, vagy a nép fogja felébreszteni. Jakab Péter: Orbán Viktor álomországban él. A cikk elérhető ITT !

Emlékeztető: „Az Eurostat által kiadott statisztika szerint Magyarország államadóssága a tavalyi év végén több mint 29 951 milliárd forint volt, ami a GDP 70,2 százalékának felelt meg. Az előző évben, 2017-ben a bruttó hazai termékhez viszonyított mérték még 72,9 százalékot tett ki. Az államháztartási hiány a tavalyi év végén több mint 976,52 milliárd forint volt, ami a GDP 2,3 százalékát tette ki. Az előző évben 2,4 százalékra rúgott a deficit.” (hvg.hu, 2019. október 21.)

Emlékeztető: „Nem az a boldog ország, ahol legtöbb a gazdag ember, hanem az, hol legkevesebb szegény ember vagyon.” (Deák Ferenc, a Haza bölcse)

Emlékeztető: „Minden óriási vagyon alapja egy óriási bűncselekmény.” (Lev Tolsztoj)

Emlékeztető: „Putyin akkoriban jött rá, hogy nem kell megszüntetni az ellenzéket, mint egy diktatúrában, elég megfojtani. Valódi vetélytársak sincsenek: ha valaki felemelkedne, egyből letörik.” (Részlet az Orbán a válság haszonélvezője című cikkből)