Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Tanfolyam indul kéthetente
Info: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező
30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 15591023

2017. november 17.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ma Hortenzia, Gergő napja van.
Holnap Jenő napja lesz.

Török Gábor: Hosszú lesz Orbán Viktor árnyéka

– Már A lakott sziget című, most megjelenő könyve elején azt írja, hogy sem konszenzus, sem igazság nincs a politikában, ilyet ne is akarjunk keresni. Nem fél tőle, hogy elveszi az olvasók kedvét a továbbolvasástól?

– Az volt a célom ezzel a könyvvel, hogy amikor a politikáról gondolkodunk, ne a politikához kapcsolódó hamis elvárásokat és félrevezető jelzőket használjuk, mert ezek tévútra visznek ahelyett, hogy az értelmezésben segítenének. A politika önmagában nem sokat jelent, legfeljebb a tértől és kortól független logikája, szabályrendszere az, ami tanulmányozható. A politika egy eszköz az emberek kezében, amit szinte bármire lehet használni. Önmagában ezért értelmezhetetlen, az emberek viszont értelmezhetők. Lehet valakinek igazsága, két ember juthat konszenzusra, de a politika önmagában nem tud igazságot tenni, konszenzust létrehozni. Ahogy nem a politika csinálja a háborút, a borzalmakat vagy a nemes dolgokat sem, hanem az emberek, akik ehhez használják a politikát. Én azt tapasztaltam, hogy azoknak, akik minden bajukért a politikát okolják, hasznos lenne elmagyarázni, mit is várhatunk el tőle, és bemutatni, hogy mire alkalmas, miért fontos. Az egész egyébként onnan indult, hogy a fiam, aki most már nyolcéves, egészen kicsi kora óta különböző izgalmas kérdéseket tesz fel nekem a politikával kapcsolatban. Amikor egészen pici volt, még csak a „fasírt diktatúra” érdekelte, de minden nappal egyre nehezebben megválaszolhatók a kérdései. A könyvet valójában neki írtam, amikor végeztem, azt gondoltam: nos, apa nagyjából ennyit tud most erről mondani.

– Egy interjúalanyom mondta nemrég, hogy az első osztályos gyereke rákérdezett a Soros-plakátokra. Az illető pedig nem akart neki hazudni, de nagyon nehezen tudta elmagyarázni, hogy miről is szól az egész. Már a gyerekeket is beszippantja a politika Magyarországon?

– Szerintem jó lenne, ha sokkal többet tudnának a politikáról. Ha értik, hogy a politikusok mit és miért tesznek, attól nem kiszolgáltatottabbak, hanem védettebbek lesznek. Amúgy ha valaki igazán sokat tud a manipulációról, bár a tudása kétségtelenül nem elméleti, hanem gyakorlati, az éppen egy gyerek. Azt gondolom, hogy a könyvben végigvonuló „lakott sziget” metafora sokat segít abban, hogy jobban értsük a politikai helyzetek működését. A politika lényegét gyakran elfedik a régóta működő intézmények, az unalmas szabályrendszerek. A válsághelyzetek, a rendkívüli állapotok, vagy egyszerűen csak a politikai helyzetek  mikroközösségek életében való bemutatása viszont segítenek látni a lényeget, azt, hogy a politika elsősorban és mindörökké a döntésről, a vezetésről és az emberek közötti viszonyokról szól. A politikai vezető az, aki egy ilyen helyzetben érvényesíteni tudja az akaratát, akinek hisznek az emberek, és aki döntésképes. Tudom, sokaknak ez kevés, illúzióromboló, többet, mást, értékeket is látni szeretnének. De azt nem a politika tudja megadni, hanem azok az emberek, akiknek erre igényük van, és képesek azt egy politikai szituációban is érvényesíteni.

– A társadalom egy része mégis undorral és elfordulással reagál erre, főleg, ha a hatalom rá is játszik. Önnel is sokszor átbeszéltük már, hogy a Fidesz stratégiája az, hogy a saját táborát egyben tartsa, minden lehetséges eszközzel stimulálja, a többiek kedvét pedig lehetőleg vegye el a választásoktól.

– Miért, az úriemberek kilúgozott politikája nem taszítja el az embereket? Ez a mostani legalább annyi embert meg is szerez, mint amennyit esetleg eltántorít, mert izgalmassá, érdekessé, átélhetővé teszi a politikát. A politika az emberi konfliktusok szintjén értelmeződik. Orbán Viktor harcol a multikkal, Brüsszellel, Soros Györggyel – ez nem sokkal érdekesebb? Értem én, hogy ebben sok a manipuláció és a mese, és sokakat eltántoríthat, mások számára viszont átélhetőbbé teszi, miről szól ez az egész.

A folytatás, illetve a teljes interjú fotókkal elérhető ITT !

Forrás: mno.hu

Emlékeztető: „Mikor lehet elmondani végre azt, hogy már nem vagyunk Következmények nélküli ország? Valódi rendszerváltozás kellett volna, de nekünk sem a forradalom, sem a rendszerváltozás nem sikerült. Az a kevés magyar, akinek sikerült, azok viszont ma már többszörös milliárdosok, offshore lovagok, oligarchák, a társadalom többsége viszont egyre rosszabb helyzetbe kerül az alacsony fizetések, a magas adók, a devizahitelezésnek nevezett csalás és a korrupció miatt. Egyre többször hangzik fel a sóhaj, hogy Anyám, én nem ilyen lovat akartam!” (Részlet az 1956. november 4-e pokoli hajnala című írásból)