Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Tanfolyam indul kéthetente
Info: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező
30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 15594345

2017. november 18.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ma Jenő napja van.
Holnap Erzsébet napja lesz.

Szaúd-Arábiában 11 herceget vettek őrizetbe korrupció miatt

Pár órával a megalakulása után akcióba is lépett Szaúd-Arábia új, korrupcióellenes testülete, amelyet Mohamed bin Szalman herceg vezet. Az első körben 11 herceget, 4 hivatalban lévő minisztert és több tucat korábbi minisztert is őrizetbe vettek. Neveket egyelőre nem lehet tudni. Az új korrupcióellenes tanács elfogatóparancsot és utazási tilalmat is kiadhat.

A New York Times szerint a szaúdi királyi család szombaton letartóztatott 11 tagja között van al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceg is, aki az uralkodóház külföldön legismertebb képviselője, a világ egyik leggazdagabb embere. Al-Valíd irányítja a Kingdom Holding beruházási társaságot, és jelentős részvényei vannak például a The Wall Street Journal című lapot is kiadó News Corpban, a Time Warner médiaipari amerikai óriásvállalatban, a Citigroup bankcsoportban, az Apple és a Twitter informatikai cégeknél és komoly részesedései vannak több más, jól ismert amerikai és európai vállalkozásban is.

Al-Valídnak a kitüntetést Orbán Viktor 2014-ben a parlamentben adta át

Al-Valídnak 2014 júliusában Orbán Viktor adta át a Magyar Érdemrend középkeresztjét a Parlamentben. A miniszterelnök akkor elmondta, hogy a kitüntetést azért adja a magyar állam, mert nagyra tartja azt a tevékenységet, amellyel a herceg túllép az üzlet hagyományos keretein.

Új idők

A BBC tudósítója szerint Mohamed herceg meg akarja erősíteni a hatalmát, miközben végrehajtja az országot átalakító reformprogramját. Nemrég azt is bejelentette, hogy Szaúd-Arábiának vissza kell térnie a mérsékelt iszlámhoz.

Mohammed bin Szalman harceg Fotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

Nemrég a a Szaúdi Nemzeti Gárda és a haditengerészet vezetőjét is leváltották. Mohamed herceg, aki egyben védelmi miniszter is, át akarja venni az irányítást a biztonsági erők felett. (BBC)

Forrás és fotók: 444.hu/Nemzeti Hírháló

A magyar kormány és Magyarország arab kapcsolatairól egy tavalyi összeállítás elérhető ITT

sokkaljobb-kommentár: A 2015-ös kitüntetésről: Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz Ál Szaúd herceg elég jól el van eresztve, 32 milliárd dollár, tehát mindegy 9000 milliárd forintos vagyon büszke tulajdonosa. Egyébként a Magyar Érdemrend középkeresztjét „üzleti sikerei miatt” kapta meg a magyar parlamentben.

A Szaúd királyi család állam az államban Arábiában, még a családnevüket is beleszőtték az ország nevébe. Sok helyütt szerepel úgy, hogy szaúdi ez meg az… Nem szaúdi, arábiai. Az Iszlám Állam bölcsőjének sokan tartják az arábiai börtönök halálsorait, ahonnan elég sok rabot engedtek ki és dobtak át Szíriába szír ellenzéknek. Ők lehetnek az Iszlám Állam alapítói… A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás után az elhunytak családtagjai perelni akarták Szaúd-Arábiát, de Obama elnök leállította a kezdeményezést.

Szaúd-Arábia olaja kifogyóban van, és nem készültek fel az olaj utáni időkre, mint ahogy ezt megtette például az Egyesült Arab Emirátusok (például Dubaj). Most igyekszik megszerezni Szíria és Líbia olaját, hogy ki tudja szolgálni olcsón olajjal továbbra is az Egyesült Államokat. Valószínűleg emiatt tartja elfogadhatónak Amerika azt, ami Szaúd-Arábiában történik. Elképesztő módon még az ENSZ Emberjogi Bizottságának elnöki posztját is ez az ország töltheti be. Ahol az emberi jogok nem igazán számítanak, főleg a nők esetében.

A jordániai tiszteletbeli konzul nemrégiben megbukott a magyarországi átvilágításon. Érdekességként megemlítjük, hogy 1990 óta Orbán Viktor az egyetlen olyan magyar miniszterelnök, aki nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon…  

Néhány hete jelent meg a hír, hogy a nagybankok is hasznot akarnak húzni Szaúd-Arábia gazdasági reformjából, amibe az ország az olajtól való függésének csökkentése érdekében kezdett bele. A felkészülés miatt kerülhetett sor most a korrupció ellenes harcra.

Békéscsaba, 2017. november 6.

F. I. – K. M.  

Emlékeztető 1.: „Az ISIS (Iszlám Állam) barátaink és szövetségeseink finanszírozása révén indult el.” (General Wesley Clark, volt NATO tábornok)

Emlékeztető 2.: „Amit fontos lenne megtenni, az, hogy mindenhol korlátozzuk a születések számát és népszerűsítsük a – rasszok közötti – vegyes házasságokat abból a célból, hogy létrejöjjön egy globális emberfaj egy olyan világban, amelyet központi kormány fog teljes egészében irányítani.” (G. Brock Chisholm pszichiáter, az Egészségügyi Világszervezet első főtitkára a Kalergi-terv lényegéről) NEM SOROS-TERV, KALERGI-TERV!

Emlékeztető 3.: „Adjátok át nekem az irányítást egy nemzet pénze felett, és nem érdekel, ki írja a törvényeiket.” (Mayer Amschel Rothschild, a nemzetközi Rothschild bankárcsalád alapítója) 2000-ben az első Orbán-kormány a miénket odaadta. Szinte azonnal meg is indultunk lefelé a lejtőn…