Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Tanfolyam indul kéthetente
Info: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező
30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 15597113

2017. november 18.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ma Jenő napja van.
Holnap Erzsébet napja lesz.

Repül az idő: már egy egész éve Trump az elnök

Egy évvel ezelőtt, november 8-án választották meg a republikánusok elnökjelöltjeként az Egyesült Államok 45. elnökévé Donald Trumpot.

Donald Trumpnak nem volt könnyű az útja a Fehér Házba, és az amerikai kétpárti politika az elmúlt egy esztendőben szintén nem könnyű helyzetekbe kormányozta magát. Egy évvel a sokakat meglepő választási eredmény után a mindenütt ellenzékbe szorult Demokrata Párt elemzők szerint szétesőben van, a győztes Republikánus Pártot pedig mély belviták emésztik, jóllehet, övék lett a képviselőházi és a szenátusi többség, valamint ők győztek a kormányzóválasztások elsöprő többségében.

Donald Trump győzelmét azóta is sokan, sokféleképpen magyarázzák - politikusok és elemzők egyaránt -, Hillary Clinton demokrata elnökjelölt vereségét pedig ma már befolyásos demokrata párti politikusok - köztük például Joe Biden volt alelnök, Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti csoportjának vezetője vagy Jimmy Carter volt elnök - elsősorban Clinton személyiségének és elhibázott kampányának számlájára írják a felmerült orosz befolyásolási kísérletek mellett.

Donald Trump, a New York-i üzletember a politikába teljes mértékben „kívülről érkezett”, sikerét sokan az olasz Silvio Berlusconi 1990-es évek közepén sorozatban aratott választási győzelmeihez hasonlítják. Mindketten nagyon sikeres üzletemberek, gyakorlatiasak és konkrétak, képesek szokatlan módszereket is alkalmazni céljaik elérése érdekében - állapította meg a napokban Larry Sabato, a Virginia Egyetem politológus-professzora az amerikai közszolgálati rádióban (NPR).

Forrás és fotó: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Elsők között gratulált neki Orbán Viktor miniszterelnök, és még mindig nem fogadta őt Trump elnök. Egy idő után menesztették az amerikai nagykövet asszonyunkat, és új nagykövetünk van Amerikában. Szemerkényi Réka menesztését Orbán Viktor nőügynek minősítette… Az új nagykövet sem tudott eddig kieszközölni egy meghívást. Vajon megint nagykövet-csere következik?

Október 25-én jelent meg a hír, miszerint Szemerkényi Réka a washingtoni CEPA elemző intézet ügyvezető alelnöke lett.

Békéscsaba, 2017. november 9.

F. I. – T. Z.

Emlékeztető: „Washingtonban a valódi vezetők láthatatlanok és hatalmukat a színpad mögül gyakorolják.” (Robert Kennedy, az Egyesült Államok elnökjelöltje. 1967-ben az elnökválasztási kampánykörútján egy Los Angeles-i szállodában meggyilkolták, bátyját elnöki mandátuma lejárta előtt Dallasban lelőtték.