Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Tanfolyam indul kéthetente
Info: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező
30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 15596902

2017. november 18.
H K SZ CS P SZ V
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Ma Jenő napja van.
Holnap Erzsébet napja lesz.

Az urizálás is ragadós? A békéscsabai fideszesek is szeretnének egy helikoptert?

Érdekes helyzet alakult ki Békéscsabán, a képviselő-testület fideszes többsége, két álellenzéki képviselő társuk támogatásával, Szarvas Péter független polgármesterrel szemben, kiszervezné a városüzemeltetési feladatokat a hivatalból egy kft-be. De miért? Van rá racionális ok, még ha nem is túl demokratikus.

Múlt hét csütörtökön tárgyalta a békéscsabai közgyűlés azt a Fidesz-frakció által benyújtott határozatot, amelynek értelmében kiszerveznék a város által alapítandó, dallamos elnevezésű Békéscsabai Városgazdálkodási Kft.-be a városüzemeltetési feladatokat.

Tudni kell, hogy az elmúlt 27 évben a hivatal városüzemeltetési osztálya menedzselte ezeket a feladatokat, Szarvas Péter tájékoztatása szerint 36 szerződést kötöttek döntően helyi cégekkel, 500 millió forint értékben.

A városüzemeltetés címszó alá tartozó kötelező feladatok amúgy nem túlságosan izgalmasak: például a temetők, az utak, a zöldfelületek rendben tartása, a hóeltakarítás, vagy épp a szúnyoggyérítés. Ugyanakkor a kft.-be emelnék át a hatósági jogköröket is: így a cég vezetői dönthetnének arról, ki kap, és ki nem területfoglalási- használati engedélyt.

A Hanó Miklós (fideszes alpolgármester) és Ferenczi Attila tanácsnok (szintén Fidesz) által előadott indoklás szerint a városi kft. is ugyanúgy el tudná látni ezeket a feladatokat, mint a megbízási szerződésekre pályázó „külsős” cégek, sőt mivel szerintük a vállalkozások egyre többet kérnek, így ezzel nemcsak bevételük lenne, de még spórolnának is.

Ez az elképzelés nem nyerte el sem Szarvas Péter polgármester, sem pedig Kocziha Tünde jobbikos önkormányzati képviselő tetszését. Egyrészt azért, mert hiányoznak a konkrétumok, nem készült üzleti terv, nem látni a bevételeket és a kiadásokat, így azt sem lehet megállapítani, hogy egyáltalán jelent-e bármiféle megtakarítást a cégalapítás. Annyi viszont már most bizonyos, hogy így is szükség lenne 7 millió forintra, pedig csak jövőre végezne érdemi munkát a cég.

Ez utóbbi abból a szempontból érdekes, hogy pénteken a kft. ügyét megelőző napirendi pont Békéscsaba költségvetését taglalta: előfordulhat, hogy az adóbevételek csökkenése miatt meg kell vágni majd a kiadásokat – így nem biztos, hogy ez a megfelelő pillanat arra, hogy központilag csökkentsék a békéscsabai cégek bevételét.

Mivel Szarvas Péter szerint ez az elképzelés sérti a város érdekeit  , valamint a spórolás helyett csak párhuzamosságokat teremthet a kft., és aggodalmát fejezte ki a városüzemeltetési osztályon dolgozókkal kapcsolatban is (úgy tudjuk, a fideszes körökből óriási a nyomás a 13 közszolgán, hogy közös megegyezéssel távozzanak, és ne kelljen nekik kifizetni a végkielégítést), ezért ismételten összehívja a közgyűlést, hogy ezt a „rossz és elhamarkodott” döntést újra tárgyalhassák.

Kocziha Tünde egy másik aspektusra is felhívta portálunk figyelmét. Ugyanis gyakorlatilag a városüzemeltetés az utolsó feladat, amit a fideszes többség még nem privatizált ki a polgármesteri hivatalból. S a recept mindig ugyanaz – ráteszik a kezüket a szolgáltatásokra.

A Városfejlesztési Nonprofit Kft. felügyeli például a stratégiai, fejlesztési projekteket, illetve az EU-s pályázatokat. Csakhogy a Kft. felügyelőbizottsági tagjainak a többsége a Fideszhez köthető. Ugyanez a helyzet a 2015-ben alapított Békéscsabai Médiacentrum Kft.-vel is (a portfólióba tartozik a városi televízió, a Csabai Mérleg nyomtatott lap, és a behir.hu hírportál). Sőt, a kft. ügyvezetője az az Opauszki Zoltán, aki korábban Hanó Miklós kampánytanácsadója volt, jelenleg pedig a békéscsabai Fidesz elnökségi tagja.

A jobbik képviselője szerint az pedig a demokrácia halálát jelentené Békéscsabán, ha egy fideszes befolyású cégtől kellene kikérni a területfoglalási- és használati engedélyeket.

„Azt a nagy politikában is láttuk már, hogy a kormánypárt mindent megtesz az egyedüli kihívójával, a Jobbikkal szemben, így nem nehéz elképzelni, hogyan bírálnák el helyben is az ellenzéki kérelmeket” – tette hozzá.

(Zárójelben: Békéscsabán sincs új a nap alatt: a polgármesterrel szemben, a Fideszt támogatta az LMP-s Takács Péter, és az egyik szocialista politikus, Fülöp Csaba is. Hogy is mondta Botka László? Az MSZP-t behálózták a fideszes ügynökök.  )

Kocziha Tünde szerint az sem világos, hogy a Városgazdálkodási Kft.-nek milyen eszközöket kell majd beszereznie. Mert bár havazás esetén nem túl bonyolult a szituáció, kell egy lapát és homok, de mi a helyzet szúnyoggyérítés idején? Oda már egy olyan járműre van szükség, amely a magasba tud emelkedni – és az biztosan nem olcsó.

– Azon gondolkoztam, hogy valamelyik békéscsabai fideszes esetleg megirigyelte a fővárosi urizálást, így ők is helikoptert akarnak maguknak – osztotta meg felvetését az Alfahírrel a jobbik országgyűlési képviselőjelöltje.

Forrás: alfahir.hu

sokkaljobb-kommentár: Volt a Fidesznek egy nagyszerű felirata elég sokáig a mikrofonállványán, hogy CSAK A FIDESZ! Most aztán elmondható, hogy mindent maguk alá akarnak gyűrni. Megindították a hajszát a Jobbik ellen, mert nagyon nem tetszett nekik az a plakát, amit a jobbik helyezett ki a SAJÁT plakáthelyeire. Megint Domokos Lászlót vették elő, aki egykor Békés megye híres Fideszes vezére volt évekig. Eltörölte a Fidesz a bérplafont, főleg az idősödő Fideszes potentátok érdekében. Domokos Lászlót bevetette a Fidesz, hogy terjessze elő azt a szemétséget, miszerint az általában veszteséges állami cégeknél a vezetők jövedelme ötmillió forint legyen. Jár nekik jutalom és prémium is, és bizony a vezetők a korosabb generációhoz tartoznak, a nyugdíjuk négymillió forint körül lesz.

Domokos László is érintett abban, hogy rettenetes milliárdokért a kicsit arzénos vízbe Aradról hozzanak be méregdrága csővezetéken úgynevezett kevert vizet. Amikor ez megtörtént, nyilatkozott egy szakmérnök arról, hogy mennyire felesleges ez a beruházás. Amennyiben uniós pénzből valósul meg, abból könnyen visszafizetési kötelezettség lehet. A csővezetéket vajon Mészáros Lőrinc valamelyik cége építi? Mert ha nem, akkor máris elkezdünk aggódni! Azon meg főleg, hogy mennyi lesz majd a leszegényített Békés megyében a vízdíj, ha ez az ostobaság elkészül! A szakmérnökkel készült hét évvel ezelőtti interjú elérhető ITT

Arra azért csendben rákérdezünk: hány pártot is darált már le eddig a Fidesz? A még talpon lévő pártok gondolkozzanak el azon, hogy rájuk is sor kerül. Még azokra is, akik esetleg most örvendeznek az ÁSZ-vegzálásnak! Az ügyészség is nagyon aktívan nyomozni fog. Hány milliárdos sikkasztás ügyében sem tartotta szükségesnek a nyomozást a Fidesz legfőbb ügyésze? (Rá legalább már ki lehet mondani, hogy a Fidesz legfőbb ügyésze). Vajon mikor lesz elege már a magyar társadalomnak abból, amit a Fidesz művel vele? Mert már nem az utolsó 24 órában, hanem az utolsó percekben vagyunk, hiszen zajlik a szavazatvásárlás, vagyis az államkassza leürítése!

Békéscsaba, 2017. október 5.

F. I. – T. Z.

Emlékeztető 1.: „Saját fazonjukra igazították a választójogi törvényeket, a legelképesztőbb módon a fővárosit a választás előtti utolsó pillanatokban! A választókerületek határait a Kubatov-lista alapján átszabták, és választójogot kaptak a határon túliak. Azt, hogy melyik párt nyeri a választást, és ki lesz a miniszterelnök, már a külhoni levélszavazatok dönthetik el! Ez tény attól függetlenül, hogy az ő szavazatuk nem ér annyit, mint a belföldi szavazat, ez azonban pont elég ahhoz, hogy a Fidesz és Orbán Viktor még hosszú ideig a nyakunkon maradjon! Ez azzal lenne megakadályozható, ha a kedves magyar választópolgárok fele nem maradna otthon a szavazás helyett! Amennyiben a választáson a választók legalább 80-85 százaléka részt venne, gátat lehetne szabni a hazárdjátéknak!” Részlet A dübörgő sorosozás és a hazug közmédia elfedi a tényeket című írásból)

Emlékeztető 2.: „Akkor kezdődik a diktatúrákban a probléma, amikor az emberek felismerik az erejüket, és egyszer csak elkezdenek nem félni, ezért kell őket félelemben tartani!” (Milke, a keletnémet Stasi titkosszolgálat hírhedt volt főnöke)

Emlékeztető 3.: „Orbán Viktor 2001-ben az Európai központi Bank befolyása alá helyezte a Magyar Nemzeti Bankot. Azóta se a magyar kormány, se a magyar Parlament, se a magyar választópolgárok nem gyakorolhatnak felügyeletet „saját” Nemzeti Bankjuk felett. Ezzel persze nem nagyon dicsekszenek!” (Részlet a Miért nincs pénze a magyarnak? című cikkből) Mindennek ellenére a jegybank minden kiadása a magyar adófizetőket terheli! Nyereségét a jegybank-elnök hat alapítványba következmények nélkül folyamatosan kiszervezi.