Friss hírek

Loading

Partnereink

Csabakő
 
Tanfolyam indul kéthetente
Info: 30/402-10-10 Galló Ágnes szervező
30/938-89-82 Pap András isk.vez.
  
Látogatóink összesen: 14641489

2017. szeptember 24.
H K SZ CS P SZ V
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Ma Gellért napja van.
Holnap Eufrozina napja lesz.

Az EU sürgeti a délvidéki jogtiprások befejezését! (videóval)

Rajtunk is múlik!

A Szerbia európai uniós csatlakozási folyamatával kapcsolatos országjelentés határozott felszólítást tartalmaz a szerb állam számára az őshonos nemzeti közösségek (nemzeti kisebbségek) jogfosztottságának megszüntetésére. Azt, hogy e kötelező jellegű felszólításnak a szerb állam eleget tesz-e vagy nem – nem bízhatjuk rájuk!

Az Európai Unió Szerbiának szóló felszólításaival kapcsolatos jelentés 24. pontja világos feltételeket szab – enélkül nincs európai uniós csatlakozás! Azt azonban, hogy valóban teljesülnek-e ezek a követelések, elsősorban nekünk, magyaroknak kell ellenőriznünk és folyamatosan monitoroznunk. Fontos, hogy a délvidéki jogvédő szervezetek, civil szervezetek és elkötelezett állampolgárok, éppúgy mint anyaországi társaik és nem utolsósorban a magyar kormány valamint a délvidéki magyar pártok mostantól folyamatosan érvényt szerezzenek a „szerb jelentésben” megfogalmazott EU követeléseknek.

Morvai Krisztina háromszor szólalt fel az Európai Parlament júniusi plenáris ülésén Délvidék ügyében – a szerb illetőleg a koszovói csatlakozási vitában –, ezt a három felvételt láthatjuk a videón. (Jellemző módon az egyik esetben már az 59. másodpercben kikapcsolták Krisztina mikrofonját, miközben a többi képviselő 10-15 másodperccel is többet beszélhetett a kiszabott idejénél.)

Ne feledjük: Magyarországnak mindaddig meg kell vétóznia Szerbia uniós csatlakozását, amíg a délvidéki magyarok tényleges és teljes körű autonómiát (nemzeti önrendelkezést) nem kapnak, illetve amíg anyanyelv-használati és egyéb emberi jogaik nem biztosítottak.

Forrás: Morvai Krisztina idővonala

sokkaljobb-megjegyzés: A magyar kormány teljes gőzzel támogatja Szerbia uniós csatlakozást, ellenvetés nincs. „Magyarország a jövőben is támogatja Szerbia európai uniós csatlakozási törekvéseit, a szerb miniszterelnök személye pedig garancia arra, hogy Szerbia ezen az úton marad – mondta a miniszter. Szijjártó Péter úgy látja, hogy Aleksandar Vucic személye stabilizáló tényező a Nyugat-Balkánon.”

Vucic időközben már köztársasági elnök lett. Szijjártó Péter szerb nyelven kampányolt mellette. A magyar kormányt az sem zavarja, hogy Vucic a polgárháború idején Seselj vajda harcostársa volt... Pásztor Istvánt, a VMSZ elnökét anyagilag is jócskán támogatja a kormány, aki nem a magyarokat képviseli, hanem a szerb hatalmat. A legutóbbi választáson elég gyengén szerepelt a magyarnak mondott pártja. Neki azonban sikerült megtartani a képviselői állását.

Békéscsaba, 2017. június 19.

F. I. – K. M.